Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

IKEA priznala, že jej nábytok vyrábali politickí väzni z NDR

Rainer Wagner (predseda skupiny poškodených UOKG) a Roland Jahn,Peter Betzel (zástupcovia spoločnosti IKEA) Foto: TASR/AP

IKEA si správu objednala po tom, ako bývalí väzni zverejnili vlani v nemeckej televízii svoje obvinenia. Za svoje konanie sa ospravedlnila.

Berlín 16. novembra (TASR) - Švédsky nábytkársky gigant IKEA sa dnes ospravedlnil za to, že niektoré jeho výrobky vyrábali v 80. rokoch politickí väzni z komunistickej Nemeckej demokratickej republiky (NDR).

V správe, ktorú zverejnila v Berlíne nezávislá audítorská spoločnosť Ernst & Young, vysvetľuje obvinenia bývalých väzňov, že boli prinútení vyrábať nábytok a príslušenstvo vo väzenských dielňach. Ak by boli odmietli, hrozila im samotka a ďalšie tresty.

Niektorí z výkonných predstaviteľ IKEY pred 25 až 30 rokmi vedeli, že východonemeckí dodávatelia spoločnosti zamestnávajú uväznených disidentov i odsúdených zločincov.

"Veľmi sa ospravedlňujeme, že sa niečo takéto dialo," vyhlásila hovorkyňa IKEA Jeanette Skjelmoseová. Švédska spoločnosť predáva v sieti svojich samoobslužných obchodov po celom svete štýlový lacný nábytok vlastného dizajnu.

IKEA si správu objednala po tom, ako bývalí väzni zverejnili vlani v nemeckej televízii svoje obvinenia.

Predseda Únie zväzov obetí komunistickej diktatúry (UOKG) Rainer Wagner ešte pred zverejnením správy IKEA vyjadril nádej, že otvorí širšie vyšetrovanie nútenej práce v komunistickom Nemecku.

Podľa Wagnerovho vyjadrenia v pondelok sú obvinenia na adresu spoločnosti IKEA "iba vrcholom ľadovca" a podobným čelia aj ďalšie nemecké spoločnosti pôsobiace pred znovuzjednotením v oboch nemeckých štátoch.