Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ikony a fresky Hagie Sofie budú zachované, i napriek zmene jej štatútu

Na archívnej snímke interiér chrámu Hagia Sofia v tureckom Istanbule. Foto: TASR - Pavol Demeš

Hagia Sofia bude 24. júla, po takmer deviatich desaťročiach, ako mešita opäť svedkom moslimských modlitieb.

Moskva 16. júla (TASR) - Ikony a fresky istanbulskej Hagie Sofie zostanú zachované aj napriek zmene štatútu tejto pamiatky. V rozhovore pre tlačovú agentúru TASS to uviedol turecký veľvyslanec v Rusku Mehmet Samsar.

"Mešita Hagia Sofia, tak ako akékoľvek iné mešity, bude otvorená pre všetkých návštevníkov - miestnych aj zahraničných. Starostlivosť o toto majstrovské dielo bude pokračovať. Tamojšie ikony a fresky zostanú zachované vo svojej súčasnej podobe," uviedol Samsar.

"Zmena štatútu Hagie Sofie nie je porušením konvencie UNESCO o Svetovom kultúrnom a prírodnom dedičstve z roku 1972, ktorej signatárom je aj naša krajina," doplnil turecký diplomat.

Hagiu Sofiu postavili v rokoch 532-537 počas existencie Byzantskej ríše na príkaz cisára Justiniána ako kresťanskú baziliku. Po zániku Byzantskej ríše v roku 1453 sa chrám stal mešitou.

V roku 1934 sa na základe dekrétu zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka stala táto pamiatka múzeom.

Turecká štátna rada - najvyšší správny súd - 10. júla zrušila vládny dekrét, na základe ktorého sa Hagia Sofia stala v roku 1934 múzeom. Hagia Sofia bude 24. júla, po takmer deviatich desaťročiach, ako mešita opäť svedkom moslimských modlitieb.

V roku 1985 zapísali Hagiu Sofiu na zoznam Svetového dedičstva UNESCO. To však po zmene štatútu pamiatky oznámilo, že vzhľadom na vzniknutú situáciu prehodnotí jej štatút ako lokality Svetového dedičstva.