Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

MÉDIÁ: Na summite sa stal pravý opak toho, čo tvrdí Orbán

Maďarský premiér Viktor Orbán (v strede) a švédsky premiér Stefan Löfven (vpravo) počas stretnutia za okrúhlym stolom na otvorení neformálneho summitu 27 hláv štátov a premiérov EÚ na Bratislavskom hrade v Bratislave 16. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Maďarský premiér V. Orbán v piatok večer povedal, že schôdzka bola neúspešná, pretože sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu.

Budapešť 17. septembra (TASR) - Po bratislavskom neformálnom summite Európskej únie sa predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vyjadroval o výsledkoch schôdzky skôr negatívne. Maďarský spravodajský server Index.hu dnes v tejto súvislosti konštatoval, že je zaujímavé, že poľská premiérka Beata Szydlová a predseda vlády SR Robert Fico sa vyjadrili o výsledkoch uznanlivo, dokonca aj schválený záverečný dokument summitu protirečí Orbánovi.

Prečo bol maďarský premiér rozčarovaný, keď by sa v podstate mohol tešiť rozhodnutiam EÚ, kladie si otázku server.




Orbán v piatok večer povedal, že schôdzka bola neúspešná, pretože sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Podľa neho v únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika.

Szydlová i Fico hovorili o úspechu summitu a ocenili, že sa zmenila utečenecká politika únie. Zmena nastala práve smerom, ktorým si to pôvodne želal Orbán. Je však zrejmé, že ak by to maďarský premiér priznal, potom by nemohol pokračovať v kampani októbrového referenda o kvótach, v ktorom útočí proti EÚ, píše spravodajský server 444.hu.

Podľa Orbána bude maďarský plebiscit proti kvótam v každom prípade potrebný. V záverečnom komuniké bratislavského stretnutia je jasne naznačené, že Rada EÚ už nechce použiť v budúcnosti žiadne nástroje, v ktorých nevládne konsenzus. Z toho vyplýva, že je nepravdepodobné, že by sa zopakovala situácia z vlaňajšieho septembra, kedy napriek odmietaniu viacerých členských krajín - medzi nimi aj Maďarska - rada ministrov vnútra schválila doposiaľ jediné rozhodnutie o kvótach, ktoré je záväzné aj pre Maďarsko.

Népszabadság: Na svete je nový termín - flexibilná solidarita

O nový termín - flexibilná solidarita - obohatil neformálny summit Európskej únie žargón Európskej únie. Z klobúka ho vytiahli krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), ktoré by na základe vlastných schopností a skúseností samy chceli rozhodovať, ako sa budú podieľať na (vnútroeurópskej) solidarite), napríklad tým, že namiesto prijatia utečencov urobia viac pre ochranu vonkajších hraníc Únie.

V jednom z materiálov o piatkovej schôdzke lídrov EÚ v Bratislave to napísal dnes maďarský mienkotvorný denník Népszabadság.

Podľa neho zostali deliace čiary inak nezmenene hlboké.

Napriek tomu však (nemecká spolková kancelárka) Angela Merkelová pocítila v Bratislave čosi ako "ducha spolupráce. Spoločným predstúpením pred novinárov s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom demonštrovala aj smerom k skupine krajín V4, že Berlín a Paríž sa pri európskom hľadaní východiska mienia úzko zomknúť. Obe strany sú otvorené dialógu, avšak smerovanie diktujú zásadne ony.

Periodikum prináša aj materiál s názvom Krajiny V4 ukazujú Európe, aké by boli spoločné ozbrojené sily opierajúc sa o výroky maďarského premiéra Viktora Orbána a predovšetkým ministra obrany Istvána Simicskóa, podľa slov ktorého je potrebná armáda, ktorá bude zodpovedať výzvam doby, schopná zastaviť migráciu a zvládnuť boj proti medzinárodnému terorizmu.


Všetko o SUMMITE v Bratislave nájdete TU.