Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

India a Afganistan vyzývajú na ukončenie podpory terorizmu

Afganistan Foto: TASR/AP

Predstavitelia takmer dvoch desiatok krajín sa stretli na konferencii s názvom Srdce Ázie. Jej cieľom je podporiť stabilizáciu Afganistanu a mierový proces v tamojšej oblasti.

Naí Dillí, 5. decembra (TASR) - Politickí lídri z Indie a Afganistanu vyzvali ostatné krajiny v regióne, aby prestali podporovať ozbrojených militantov.

Predstavitelia takmer dvoch desiatok krajín sa stretli v nedeľu v indickom meste Amritsar na konferencii s názvom Srdce Ázie. Jej cieľom je podporiť stabilizáciu Afganistanu a mierový proces v tamojšej oblasti.

Bez toho aby priamo menovali Pakistan, indický premiér Naréndra Módí ako i afganský prezident Ašraf Ghaní spoločne vyzvali svojho suseda, aby prestal poskytovať útočisko a podporu militantom, ktorí páchajú násilie v regióne.

Ghaní aj Módí v minulosti obvinili Pakistan z podpory rebelov v indickej časti Kašmíru a hnutia Taliban v Afganistane. Ghání prízvukoval, že 500 miliónov dolárov (474 miliónov eúr), ktoré Islamabad prisľúbil na rekonštrukciu Afganistanu by mohlo byť radšej účelnejšie využitých na boj proti terorizmu.