Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

India a Čína sa dohodli na ukončení sporu na plošine v Himalájach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Indická vláda dnes oznámila, že obe krajiny stiahnu svojich vojakov z územia, na ktorom sa schádzajú hranice Indie, Číny a Bhutánu.

Naí Dilí 28. augusta (TASR) - Čína dnes oznámila, že jej vojaci budú hliadkovať v spornej hraničnej oblasti Doklam v Himalájach aj po stiahnutí indických jednotiek a techniky.

Podľa hovorkyne rezortu diplomacie čínske sily v regióne preverili indický odsun a Peking bude "pokračovať v uplatňovaní svojej suverenity a udržiavaní svojej územnej integrity v súlade s historickými zmluvami".

Hovorkyňa uviedla, že čínski pohraničníci budú pokračovať v hliadkovaní v oblasti, ale nezmienila sa o snahách Číny vybudovať cestu, ktoré podnietili Indiu pred troma mesiacmi vyslať do regiónu svoje sily.

Na neobývanú náhornú plošinu Doklam si robí nároky aj Bhután, ale podľa Pekingu patrí Číne na základe čínsko-britskej dohody z roku 1890, pripomína agentúra AP.

O ukončení mesiace trvajúceho vyhroteného sporu medzi Indiou a Čínou na hraničnom území v Himalájach informovala dnes indická vláda. Podľa nej obe krajiny stiahnu svojich vojakov z územia, na ktorom sa schádzajú hranice Indie, Číny a Bhutánu.

Indické ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že India a Čína viedli o situácii na náhornej plošine Doklam diplomatické rokovania. "Počas tejto komunikácie sme mohli vysloviť naše stanoviská a vyjadriť naše obavy a záujmy," uviedol rezort vo vyhlásení.

Konfrontácia sa začala v júni, keď India vyslala vojakov do regiónu Doklam v Bhutáne na podporu tejto krajiny a aby tam zabránili čínskym ženistom vo výstavbe cesty. Išlo o jeden z najvážnejších konfliktov medzi Indiou a Čínou za minulé desaťročia.