Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

India a Čína začali sťahovať vojakov z hraničnej oblasti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo obrany uviedlo, že obe strany začali so synchronizovaným a organizovaným odsunom.

Šrínagar 11. februára (TASR) - Čína a India sťahujú svojich vojakov zo spornej oblasti vzájomných hraníc, informovala vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na úrady z oboch krajín.

Vojaci sa začali sťahovať v stredu z oblasti južného a severného brehu pohraničného jazera Pangong v regióne Ladákh. Ten je súčasťou regiónu Kašmír, o ktorý vedú spor Čína, India a Pakistan.

India a Čína podľa indického ministerstva obrany vojakov postupne stiahnu. Čínske ministerstvo obrany uviedlo, že obe strany začali so "synchronizovaným a organizovaným" odsunom.

Vzťahy medzi Čínou a Indiou sa zhoršili vlani v júni, keď v spornom pohraničnom regióne Ladákh došlo ku konfrontácii oboch armád - prvej za posledných 45 rokov. Vyžiadala si životy 20 indických vojakov, straty na čínskej strane nie sú známe. Zo zodpovednosti za incident sa navzájom obviňovali obe strany, ktoré pri hranici v Ladákhu umiestnili desaťtisíce vojakov.

Spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica medzi Čínou a Indiou, ktorá nikdy nebola riadne vymedzená, dlhé roky spôsobuje spory medzi oboma jadrovými veľmocami. V roku 1962 vypukla medzi Čínou a Indiou pohraničná vojna, ktorá prebiehala aj v regióne Ladákh.