Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India a Pakistan začnú prístupový proces do Šanghajskej organizácie

Čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Obe juhoázijské rivalské krajiny chcú tento krok urobiť na summite v Rusku, ktoré sa koná tento týždeň.

Peking 6. júla (TASR) - Pakistan a India začnú prístupový proces do bezpečnostného Ruskom a Čínou vedeného bloku Šanghajská organizácia spolupráce (SCO). Obe juhoázijské rivalské krajiny chcú tento krok urobiť na summite v Rusku, ktoré sa koná tento týždeň. Napísala to agentúra Reuters, ktorú o tom dnes informoval námestník čínskeho ministra zahraničných vecí Čcheng Kuo-pching.

Bezpečnostná skupina SCO sa rozrastie po prvý raz od svojho vzniku v roku 2001. Jej členmi sú Čína, Rusko a bývalé sovietske republiky Tadžikistan, Uzbekistan, Kazachstan a Kirgizsko. Pozorovateľmi sú Irán, Afganistan, Mongolsko, India a Pakistan.

"Pristúpenie Indie a Pakistanu bude hrať dôležitú úlohu v rozvoji SCO," povedal Čcheng Kuo-pching. Dodal, že vstup do SCO bude dôležitý aj pre vzájomne vzťahy oboch týchto štátov, ktoré sú regionálnymi rivalmi a disponujú jadrovými zbraňami. Od roku 1947 viedli proti sebe už tri vojny.

SCO bola pôvodne založená na boj proti hrozbám, ako je radikálny islam a pašovanie drog z Afganistanu.

Podľa Čcheng Kuo-pchinga sa na summite v Rusku zúčastní aj čínsky prezident Si Ťin-pching. Témou bude aj bezpečnostná situácia v Afganistane.