Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 14. jún 2024Meniny má Vasil
< sekcia Zahraničie

Afganské veľvyslanectvo v indickej metropole ukončilo svoju činnosť

Na snímke afganské veľvyslanectvo v indickej metropole Naí Dillí 30. septembra 2023. Foto: TASR/AP

India neuznáva vládu radikálneho hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane v auguste 2021.

Naí Dillí 1. októbra (TASR) - Afganské veľvyslanectvo v indickej metropole Naí Dillí v nedeľu ukončilo svoju činnosť. Stalo sa tak viac ako dva roky po zvrhnutí bývalej afganskej vlády podporovanej Západom, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

"Veľvyslanectvo Afganistanu v Naí Dillí s hlbokým smútkom, ľútosťou a sklamaním oznamuje, že sa rozhodlo ukončiť svoju činnosť," uvádza sa vo vyhlásení. Dôvodom je nedostatočná podpora zo strany Indie a zníženie počtu zamestnancov a zdrojov.

Oznámenie prišlo po správach o odchode veľvyslanca a ďalších vysokopostavených diplomatoch z Indie v uplynulých mesiacoch a vnútorných sporoch medzi zamestnancami.

Ambasáda však uviedla, že "kategoricky vyvracia akékoľvek nepodložené tvrdenia týkajúce sa vnútorných sporov" medzi jej pracovníkmi a popiera, že by diplomati "zneužili krízu na získanie azylu v tretej krajine".

India neuznáva vládu radikálneho hnutia Taliban, ktoré prevzalo moc v Afganistane v auguste 2021. Naí Dillí však povolilo afganskému veľvyslanectvu pokračovať vo svojej činnosti pod vedením veľvyslanca a personálu vymenovaných vládou bývalého prezidenta Ašrafa Ghaního, ktorý utiekol z Kábulu, keď sa americkí vojaci z krajiny stiahli.