Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

India chystá plán boja proti smogu, áut sa však týkať nebude

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý rok uviedla, že 13 z 20 najznečistenejších miest na svete sa nachádza v Indii, pričom Naí Dillí je na tom úplne najhoršie.

Naí Dillí 24. decembra (TASR) - India pripravuje plán na boj proti znečisťovaniu ovzdušia v metropole Naí Dillí, ktorá je vôbec najznečistenejším mestom na svete. S odvolaním sa na dvoch nemenovaných vysokopostavených predstaviteľov indickej vlády o tom v stredu informovala agentúra Reuters.

Podľa dostupných informácií sa však plán, ktorý by mal byť oficiálne zverejnený do dvoch týždňov, nebude dotýkať vplyvného odvetvia dopravy. Namiesto toho sa zameria na zdroje znečistenia, ktoré mnohí odborníci na životné prostredie považujú za relatívne marginálne. To sa týka napríklad plánovaného zavedenia zákazu spaľovania pneumatík a drobného odpadu vrátane malého odpadu pochádzajúceho zo stavieb.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý rok uviedla, že 13 z 20 najznečistenejších miest na svete sa nachádza v Indii, pričom Naí Dillí je na tom úplne najhoršie.

Vzhľadom na absenciu koordinovaného prístupu zo strany vlády sa problémom začali zaoberať indické súdy. Najvyšší súd nariadil 16. decembra dočasný zákaz predaja veľkých vozidiel s naftovým motorom v Naí Dillí a okolí. Nákladným autám, ktoré vstúpia do hlavného mesta, budú indické úrady zároveň udeľovať prísne poplatky.

Plánované opatrenia vlády sú v zásade opakovaniami starších opatrení, ktoré sa však v praxi nedodržiavali. Podľa ekológov ide navyše len o kozmetické opatrenia.

"Je to polovičatý prístup. Kvalitu ovzdušia to výrazne nezlepší," uviedol na margo plánu B. Sengupta, aktivista za zníženie znečistenia ovzdušia krajiny.