Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

India po 162 rokoch ukončí prevádzku telegramovej služby

V Indii je telegram posledným veľkým telekomunikačným servisom svojho druhu na svete. Foto: TASR/AP Photo

Posledné telegramy budú odoslané v pondelok. Mnoho ľudí preto využíva možnosť naposledy poslať niekomu odkaz týmto spôsobom.

Naí Dillí 13. júla (TASR) - India po 162 rokoch ukončí prevádzku telegramovej služby, ktorá je posledným veľkým telekomunikačným servisom svojho druhu na svete. Príčinou tohto kroku je rozmach modernejších technológií. Informovalo o tom dnes internetové vydanie denníka Japan Times.

V časoch, keď ešte neexistovali mobilné telefóny ani internet, bola telegramová sieť hlavnou formou komunikácie na diaľku. Len v samotnej Indii sa vtedy ročne odoslalo najmenej 20 miliónov telegramov. V roku 2012 sa tento počet znížil na 40.000, pričom väčšinu z nich predstavovali vládne administratívne depeše smerujúce do odľahlých oblastí krajiny.

Prvé telegrafné linky v Indii dali položiť britskí panovníci v roku 1851 v niekdajšom koloniálnom hlavnom meste Kalkata. Merali asi 40 kilometrov a viedli pozdĺž rieky Huglí do kľúčového prístavu v Bengálskom zálive. Na prelome tisícročí už v krajine existovalo vyše 200.000 kilometrov telegrafných liniek. Služby sa okrem obchodnej komunikácie používali aj na ďalšie účely.

Telegramová služba ponúkala prácu tisícom vzdelaných Indov. Správy sa doručovali vždy osobne a boli medzi nimi súdne rozhodnutia, prevody majetku, obchodné transakcie, oznámenia o príchode, narodení, počasí, vojne či úmrtí.

R. K. Rai, vyslúžilý obsluhovač telegrafného prístroja v hlavnom meste Naí Dillí, si spomína na časy, keď bola táto služba na vrchole obľúbenosti a stovky jeho kolegov na telegrafnom úrade Morseovou abecedou vyťukávali najrozmanitejšie odkazy.

"Celý úrad znel ako továreň. Niekedy sme mali pocit, že poznáme všetky dôležité detaily o živote našich zákazníkov. Slovo súkromie vtedy neexistovalo v slovníku žiadneho človeka," podotýka muž.

Dnes už v celej Indii funguje iba 75 telegrafných staníc zamestnávajúcich menej než tisíc operátorov. Po tom, ako sa v priebehu tohto mesiaca definitívne ukončí prevádzka telegramovej služby, pracovníci prejdú do iných úsekov ministerstva telekomunikácií. Posledné telegramy budú odoslané v pondelok. Mnoho ľudí preto využíva možnosť naposledy poslať niekomu odkaz týmto spôsobom.