Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Indická vládna komisia pre koreniny spustila inšpekcie v továrňach

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Poslednou krajinou, ktorá uvalila zákaz na dovoz niektorých indických korenín dvoch konkrétnych značiek, bol minulý týždeň Nepál.

Bombaj 21. mája (TASR) - Indická vládna komisia pre koreniny spustila inšpekcie v továrňach dvoch popredných spoločností vyrábajúcich koreniace zmesi. Kontroly sa konajú v dôsledku sťažností a obvinení zahraničných zákazníkov, že niektoré produkty obsahujú pesticídy, baktérie alebo nepovolené látky.

Ako pripomenula agentúra AFP, poslednou krajinou, ktorá uvalila zákaz na dovoz niektorých indických korenín dvoch konkrétnych značiek, bol minulý týždeň Nepál. Pred tým dovoz obmedzili Hongkong a Singapur. Podľa medializovaných správ boli tieto obmedzenia zavedené po tom, čo testy odhalili prítomnosť etylénoxidu.

Etylénoxid je pesticíd. V korení sa používa ako sterilizačný prostriedok na prevenciu chorôb spôsobených salmonelou a baktériami E.coli. Pravidelné vystavovanie sa bezfarebnej zlúčenine bez zápachu však zvyšuje "riziko rakoviny bielych krviniek" i riziku rakoviny žalúdka, uvádza Americká agentúra na ochranu životného prostredia.

Kontroly u dvoch výrobcov korenín - MDH a Everest, ktoré zásobujú asi štvrtinu trhu v Indii, sa začali po tom, ako spomínaná komisia začiatkom mája nariadila vývozcom "testovať suroviny, pomocné látky, obalové materiály a hotové výrobky" na kontamináciu etylénoxidom. Vyzvala tiež výrobcov, aby sa vyhli používaniu etylénoxidu na sterilizáciu a prešli na "alternatívne metódy" vrátane pary.

"India vyváža korenie do sveta už stáročia," uviedol podľa magazínu GEO výskumník a ekologický aktivista Nárasimha Reddy Donthi. Podľa neho však prestíž Indie v tejto oblasti v posledných rokoch klesá - aj kvôli nedostatku pozornosti zo strany vlády. "Zatiaľ presne nevieme, v akom rozsahu sa kontaminácia vyskytuje u farmárov počas zberu a po spracovaní" úrody, dodal.