Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Nábožensky motivované potýčky v Indii si vyžiadali päť obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na záberoch z mesta Núh bolo podľa BBC vidieť, ako dav hádže kamene, podpaľuje autá a demoluje obchody.

Naí Dillí 1. augusta (TASR) — Najmenej päť ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpeli zranili pri nábožensky motivovaných potýčkach medzi hinduistami a moslimami v štáte Harijána ležiacom na severe Indie. Medzi obeťami sú aj dvaja príslušníci polície. TASR správu prevzala z agentúr DPA a Reuters.

Nepokoje sa v okrese Núh rozpútali v pondelok po tom, ako pravicovo orientovaná skupiny hinduistov napojené na vládnucu stranu BJP zorganizovali sprievod k chrámu vedúci cez oblasť obývanú moslimskou väčšinou. Podľa polície však násilnosti vypukli až po zastavení sprievodu.

Na záberoch z mesta Núh bolo podľa BBC vidieť, ako dav hádže kamene, podpaľuje autá a demoluje obchody. Približne 2000 ľudí, ktorí počas sprievodu uviazli v meste, musela polícia evakuovať.

Násilnosti sa rozšírili aj do susedných regiónov vrátane Gurugramu v aglomerácii indickej metropoly Naí Dillí, kde dav podpálil mešitu.

Polícia neskôr uviedla, že situáciu má pod kontrolou. Úrady príčinu pondelkového incidentu vyšetrujú.

V meste Núh boli v dôsledku potýčok posilnené bezpečnostné zložky, DPA píše aj o zavedení zákazu vychádzania či odstavení internetu. V priľahlých oblastiach úrady obmedzili zhromažďovanie na maximálne štyri osoby a v utorok boli zatvorené všetky školy.

Opozičné strany obvinili miestnych vodcov hinduistických nacionalistov z rozdúchavania napätia s moslimami, ktorí podľa DPA tvoria viac ako 14 percent obyvateľstva Indie.