Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

India obvinila Pakistan z mnohonásobného porušenia prímeria v Kašmíre

Kašmír, ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách.

Naí Dillí 15. septembra (TASR) - Pakistan podľa Indie porušil tento rok už viac než 2050-krát prímerie, ktoré tieto krajiny uzavreli na hranici rozdeľujúcej sporný himalájsky región Kašmír. Najnovšie obvinenie je súčasťou vyhlásenia zverejneného v nedeľu indickým ministerstvom zahraničných vecí, informovala tlačová agentúra DPA.

India vyčíta znepriatelenej susednej krajine "neodôvodnené" porušovanie prímeria na tzv. kontrolnej línii medzi indickou a pakistanskou časťou Kašmíru, ktorý si nárokujú celý rovnako Naí Díllí, ako aj Islamabad. Pri tohtoročných incidentoch bolo podľa vyhlásenia usmrtených už najmenej 21 Indov.

"Zdôrazňujeme naše obavy vzhľadom na nevyprovokované porušovanie prímeria pakistanským vojskom," povedal hovorca indického ministerstva zahraničných vecí Ravíš Kumar. Medzi takéto prípady zaraďuje Naí Dillí aj "podporovanie cezhraničnej infiltrácie teroristov a cielenie na indických civilistov a hraničné stanovištia".

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách. Pomerne často tam dochádza k cezhraničným prestrelkám a iným ozbrojeným konfrontáciám. Z porušovania prímeria uzavretého v roku 2003 sa pravidelne navzájom obviňujú obe strany.

Napätie medzi Indiou a Pakistanom sa začalo opäť stupňovať, keď India 5. augusta odobrala regiónu Džammú a Kašmír špeciálny štatút a zaviedla tam bezpečnostné opatrenia. Pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší vyzval v utorok na pôde Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve na začatie medzinárodného vyšetrovania situácie v indickej časti Kašmíru a varoval, že v tomto regióne s moslimskou väčšinou sa rysuje "genocída".