Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

India odmietla premenovanie lokalít pozdĺž sporných hraníc s Čínou

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Čína a India viedli v roku 1962 vojnu pozdĺž častí svojich slabo vymedzených, 3800 kilometrov dlhých hraníc.

Naí Dillí 4. apríla (TASR) - Indické úrady v utorok odmietli požiadavku susednej Číny na premenovanie viacerých sporných lokalít v oblasti, ktorú India považuje za svoj východný štát Arunáčalpradéš a Čína za súčasť svojho územia. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry Reuters.

Čína a India viedli v roku 1962 vojnu pozdĺž častí svojich slabo vymedzených, 3800 kilometrov dlhých hraníc. Vojenské zrážky v horských oblastiach v uplynulých rokoch vážne naštrbili vzťahy medzi týmito krajinami vyzbrojenými jadrovým arzenálom.

Najnovšia zlostná výmena slov sa spustila v nedeľu, keď čínske ministerstvo pre občianske záležitosti vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že "štandardizovalo" názvy 11 lokalít vrátane piatich hôr v oblasti, ktorú Čína nazýva svojím južným Tibetom.

Vyhlásenie obsahovalo i mapu, na ktorej sa inkriminované lokality premenované Čínou nachádzajú v "Cang-nane" - ako sa v čínštine nazýva južný Tibet -, pričom Arunáčalpradéš je tam zahrnutý do južného Tibetu a čínsko-indické hranice sú vymedzené kúsok severne od rieky Brahmaputra.

"Arunáčalpradéš je, bol a vždy bude integrálnou a neodňateľnou súčasťou Indie. Pokusy o pridelenie vymyslených názvov túto skutočnosť nezmenia," uviedol v utorok na Twitteri hovorca indického ministerstva zahraničných vecí.

Hovorkyňa čínskeho rezortu diplomacie však zakontrovala, že zmena daných názvov je "úplne v rámci zvrchovanosti Číny". "Oblasť južného Tibetu je čínskym územím," povedala hovorkyňa na pravidelnom brífingu pre médiá.