Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

India podpísala po 60 rokoch mierovú dohodu so separatistami

Na archívnej snímke indický premiér Naréndra Módí Foto: TASR/AP

Predstavitelia indickej vlády podpísali mierovú dohodu so zástupcami Národnej socialistickej rady Nágska.

Naí Dillí 3. augusta (TASR) - India uzavrela dnes mierovú dohodu s jednou z hlavných separatistických skupín, ktorá 60 rokov bojovala za odtrhnutie štátu Nágsko od Indie. Informovala o tom agentúra Reuters.

Predstavitelia vlády indického premiéra Naréndru Módího podpísali mierovú dohodu so zástupcami Národnej socialistickej rady Nágska (NSCN), ktorá je jednou z viacerých separatistických skupín operujúcich v odľahlej a zaostalej oblasti ležiacej na severovýchode Indie na hraniciach s Čínou, Mjanmarskom, Bangladéšom a Bhutánom.

NSCN bojovala za samostatný štát etnických Nágov, ktorý by spájal oblasti hornatého severovýchodu Indie s časťami územia Mjanmarska, kde sídli exilová vláda Nágska. Prinajmenšom jedna frakcia NSCN však zostáva s Indiou aj naďalej vo vojnovom stave.

India viedla mierové rokovania s NSCN od roku 1997.

"Dnešok znamená nový začiatok... 60 rokov vojny je dlhý čas, rany sú hlboké," uviedol indický premiér po podpísaní mierovej dohody na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom NSCN Thuingalengom Muivahom.

Militanti na severovýchode Indie vystupňovali tento rok násilie namierené proti príslušníkom indickej armády. V štáte Manípur, ktorý hraničí s Nágskom, pri najhoršom útoku na bezpečnostné sily za ostatných 20 rokov zabili povstalci v júni 20 indických vojakov.

Len tento rok zahynulo pri nepokojoch na severovýchode Indie 170 ľudí, pričom väčšinu z nich tvorili militanti. Minulý rok zahynulo v tejto časti Indie celkovo 465 ľudí.

Severovýchod Indie je domovom viac ako 250 národnostných skupín, z ktorých mnohé sa sporia o pôdu alebo žiadajú od miestnej vlády istý stupeň autonómie. V oblasti je aktívnych viac ako 40 separatistických, kmeňových či ľavicových hnutí. Sporadické násilnosti si tam za uplynulých desať rokov vyžiadali vyše 15.000 obetí na životoch.