Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet obetí extrémnych horúčav v Indii stúpol na vyše 750

Na snímke indický predavač hlinených nádob spí počas horúceho letného popoludnia na ulici v Naí Dillí 21. mája 2015. Severnú Indiu sužujú horúčavy s teplotami nad 43 stupňov Celzia. Foto: TASR/AP

Meteorológovia potvrdili, že vysoké teploty by mali byť najmenej týždeň. Očakáva sa však, že do štátu Kerála dorazia prvý júnový týždeň monzúnové dažde, ktoré prinesú úľavu od extrémnych teplôt.

Naí Dillí 26. mája (TASR) - Na vyše 750 stúpol počet obetí extrémnych horúčav v Indii, ktoré sužujú túto krajinu už od polovice apríla. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na indických činiteľov.




Najviac postihnuté sú južné štáty Ándhrapradéš a Telangana, kde v niektorých oblastiach dosahuje teplota od 45 do 48 stupňov Celzia. Úrady vyzvali tamojších obyvateľov, aby prijímali dostatok tekutín a čo najmenej vychádzali von.

Od 13. mája zahynulo v Ándhrapradéši vyše 550 osôb. V štáte Telengana zaznamenali od 15. apríla v súvislosti s horúčavami približne 215 úmrtí.

Vlna horúčav postihla aj rozsiahle oblasti strednej, východnej a severnej Indie vrátane hlavného mesta Naí Dillí, kde hlásili v pondelok 35 obetí. Davy zamestnancov sa v mestách zhromažďovali v okolí stánkov s chladenými nápojmi, opísala situáciu agentúra AP.