Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Pri útoku v Kašmíre zahynuli traja členovia bezpečnostných zložiek

Indický moslim kráča okolo príslušníkov indických polovojenských síl, ktorí hliadkujú v indickom meste Džammú. Foto: TASR/AP

Pod správou Indie a Pakistanu sú len niektoré časti oblasti Kašmír, avšak obe krajiny si v minulosti nárokovali na celé územie.

Šrínagar 17. augusta (TASR) - Troch členov indických bezpečnostných zložiek zabili ozbrojení útočníci v oblasti mesta Baramulla v indickom zväzovom štáte Džammú a Kašmír, informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Obeťami sú dvaja členovia indickej polovojenskej jednotky a jeden policajt. Útočníci z miesta činu utiekli.

Ide o tretí útok na bezpečnostné zložky v Kašmíre za posledný týždeň. V piatok (14. augusta), deň pred indickým Dňom nezávislosti, zahynuli pri podobnom incidente pri meste Šrínagar dvaja policajti.

V indickej časti Kašmíru sa od 80. rokov minulého storočia aktivizovalo násilné separatistické hnutie, ktoré je podľa Indie podporované Pakistanom. Islamabad obvinenia odmieta a kašmírskych rebelov nazýva bojovníkmi za slobodu.

Pod správou Indie a Pakistanu sú len niektoré časti oblasti Kašmír, avšak obe krajiny si v minulosti nárokovali na celé územie. Od získania nezávislosti od Britského impéria v roku 1947 medzi sebou viedli už dve vojny o dané územie.