Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Samozvaný duchovný vodca Ásaram Bapu dostal za znásilnenie doživotie

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Vtedy 16-ročná obeť sexuálneho útoku vypovedala, že dnes 77-ročný Ásaram Bapu ju napadol 15. augusta 2013 vo svojom duchovnom útulku v meste Džódhpur.

Naí Dillí 25. apríla (TASR) - Doživotný trest odňatia slobody dostal v stredu samozvaný indický duchovný vodca za znásilnenie 16-ročnej tínedžerky. O verdikte rozhodol súd v indickom štáte Radžastan, ktorý ho predtým uznal za vinného zo sexuálneho útoku v roku 2013.

Dnes 77-ročný Ásaram Bapu napadol 15. augusta 2013 vtedy 16-ročné dievča vo svojom duchovnom útulku v meste Džódhpur, zväzový štát Radžastan na severozápade Indie.

"Súd poslal Ásarama do väzenia na doživotie," povedal podľa agentúry DPA Utsav Bains, právny zástupca poškodenej. Ide o maximálny možný trest, ktorý možno za takýto trestný čin v súlade so zákonom o ochrane detí pred sexuálnymi deliktmi v Indii dostať, dodal.

Verdikt vyriekol sudca v meste Džódhpur, kde Ásarama Bapuho zadržiavali od septembra 2013, aby sa predišlo násilným protestom jeho prívržencov. Duchovnému opakovane odopreli prepustenie na kauciu.
Predpokladá sa, že odsúdený sa voči rozhodnutiu súdu odvolá.

Ásaram Bapu spravuje 400 ašrámov, v ktorých sa precvičuje joga a medituje sa. Po celom svete má milióny nasledovníkov.

Bapu je známy aj niekoľkými kontroverznými výrokmi z minulosti. Predovšetkým sa mu však dostalo verejnej kritiky za to, že obvinil obeť hromadného znásilnenia v Naí Dillí z decembra 2012, ktorá nakoniec podľahla v nemocnici ťažkým vnútorným zraneniam. Podľa neho by nebola bývala znásilnená, keby si bola pred násilníkov kľakla a nazvala ich svojimi bratmi.