Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Rodina Indky, ktorú znásilnili a zabili, dostala policajnú ochranu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V krajine v roku 2018 hlásili takmer 34 000 znásilnení, to je 100 znásilnení za deň.

Naí Dillí 2. októbra (TASR) - Indický súd v piatok nariadil poskytnutie policajnej ochrany pre rodinu tínedžerky, ktorú znásilnili a usmrtili štyria muži z vyšších kást. Súd tak rozhodol po tom, čo brat znásilnenej ženy vyjadril obavy z možných opakovaných útokov na svoju rodinu. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Smrť 19-ročnej ženy, ktorú surovo prepadli 14. septembra, vyvolala rozhorčenie a opätovne poukázala na sexuálne násilie v Indii, ktorého obeťami sú obzvlášť ženy z nižších kást.

Rodný dom dievčaťa, ktorý leží na severe indického štátu Uttarpradéš, obkolesujú stovky policajtov. Brat obete vo štvrtok pre indickú televíziu potvrdil, že rodina má strach. "V našej dedine sa už necítime bezpečne. Môžu nám spraviť čokoľvek. Neveríme polícii. Neveríme politikom. Máme čoraz väčší strach. Možno budeme musieť dedinu opustiť," povedal.

Podľa nariadenia miestneho súdu mali policajné zložky zabezpečiť, aby nikto na rodinných príslušníkov zosnulej nevyvíjal žiaden nátlak. Súd zároveň ostro skritizoval príslušníkov miestnej polície za to, že údajne spopolnili telo znásilneného dievčaťa napriek želaniu a náboženským zvykom jej rodičov. Kremácia tela mladej ženy podľa agentúry AFP vyvolala podozrenia, že príslušníci miestnej polície ochraňujú páchateľov z vysokopostavených indických rodín.

Ženy v Indii sú vystavené alarmujúcemu stupňu sexuálnych útokov, bez ohľadu na ich kastu či spoločenskú vrstvu.

V krajine v roku 2018 hlásili takmer 34 000 znásilnení, ale tieto údaje sú pokladané len za vrchol ľadovca, pretože mnoho obetí má príliš veľký strach, aby to ohlásilo na polícii.