Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

India turistov už neláka, rušia cesty pre sexuálne útoky

Mauzóleum Tádž Mahal v indickej Agre Foto: TASR/AP

Väčšina turistov, ktorí zrušili svoje cesty, sú z Veľkej Británie, Spojených štátov, Kanady a Austrálie.

Naí Dillí 2. apríla (TASR) - Nedávne brutálne sexuálne útoky v Indii, ktoré vzbudili pozornosť aj v zahraničí, spôsobili prudký pokles počtu zahraničných turistov v priebehu ostatných troch mesiacov.

Vyplýva to z novej štúdie, podľa ktorej množstvo žien zrušilo svoju cestu do tejto krajiny.

Indická spojená komora obchodu a priemyslu (ASSOCHAM) konštatovala, že brutálne útoky na cudzincov majú za následok 25-percentný pokles prílevu zahraničných turistov. Tento údaj sa zakladá na prieskume vykonanom medzi 1200 turistickými operátormi v celej Indii. Počet turistiek klesol o 35 percent.

Negatívny trend sa v zimnej sezóne najviac dotkol štátov Goa a Kérala a miest Naí Dillí, Džajpur a Ágra. Prieskum ASSOCHAM zistil, že takmer 72 percent cestovných kancelárií hlásilo rušenie plánovaných ciest najmä zo strany turistiek. Väčšina turistov, ktorí zrušili svoje cesty, sú z Veľkej Británie, Spojených štátov, Kanady a Austrálie.

ASSOCHAM sa obáva, že sexuálne útoky môžu ovplyvniť cestovný ruch v dlhodobom horizonte a mohli by mať negatívny dopad na plán vlády na zvýšenie počtu zahraničných turistov o 12 percent ročne. Podľa indického ministerstva cestovného ruchu navštívilo túto krajinu v minulom roku okolo 6,6 milióna cudzincov, ktorí minuli 17,7 miliardy dolárov.

Veľké pobúrenie vyvolalo v Indii hromadné znásilnenie mladej študentky medicíny v Naí Dillí, ku ktorému došlo vlani 16. decembra. Žena bojovala 13 dní o život, ale jej zranenia boli príliš ťažké a nakoniec im podľahla 29. decembra v nemocnici v Singapure.

Štyria muži znásilnili 16. marca 39-ročnú Švajčiarku, ktorá so svojím mužom stanovala v lese. Pár cestoval po krajine na bicykloch. Napadlo ich sedem mužov, štyria z nich ženu znásilnili. Nakoniec oboch okradli.

Zlomeniny nôh a zranenia hlavy utrpela v Indii o tri dni neskôr britská turistka, ktorá sa skokom z balkóna hotelovej izby snažila zachrániť pred sexuálnym útokom. Dvadsaťpäťročná žena uviedla, že do jej izby vtrhli dvaja muži a sexuálne ju obťažovali. Bývala v hoteli v meste Ágra neďaleko pamiatky Tádž Mahal.