Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Indická vláda bude sledovať pohyb a teplotu prostredníctvom náramkov

Indický policajt kráča na ceste s umeleckým dielom s nápisom "Zostaňte doma" počas nariadeného zákazu vychádzania v rámci opatrenia na zabránenie šíreniu nového koronavírusu v indickom meste Hyderabád 22. apríla 2020. Indická vláda od 20. apríla obnovila priemyselnú výrobu vo vidieckych oblastiach. Jej snahou je zmierniť obavy miliónov ľudí zo straty živobytia, ktoré sa po utorkovom predĺžení celoštátnych obmedzení pohybu až do 3. mája ešte zvýšili. Celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v Indii dosiahol 18.984. Chorobe podľahlo 603 osôb a vyliečilo sa 3259. Foto: TASR/AP

Monitorovanie však vyvoláva obavy v súvislosti s ochranou súkromia.

Naí Dillí 22. apríla (TASR) - India plánuje vyrobiť tisíce náramkov, ktorých úlohou bude monitorovať pohyb a teplotu ľudí nakazených novým koronavírusom. Náramky taktiež pomôžu úradom nájsť ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Štátna firma Broadcast Engineering Consultants India predstaví nemocniciam a vládam indických štátov náramky na budúci týždeň. Jej riaditeľ George Kuruvilla povedal, že náramky budú k dispozícii pravdepodobne v máji. Presný počet náramkov, ktoré firma vyrobí, však ešte nie je stanovený. Na ich výrobe bude spolupracovať s indickými start-upmi.

Premiér Naréndra Módí nedávno naliehal na občanov, aby si stiahli vládnu aplikáciu fungujúcu na princípe sledovania pohybu ľudí, s ktorými mohli byť infikovaní v kontakte. Aplikácia tak dokáže určiť riziko nákazy v oblasti, v ktorej sa človek nachádza. Od svojho spustenia 2. apríla zaznamenala viac ako 50 miliónov stiahnutí.

Podľa Kuruvillu môžu byť údaje z aplikácie použité aj v náramkoch, čo môže celý proces zefektívniť. V prípade, že pacienti nebudú dodržiavať povinnú karanténu, náramky odošlú úradom výstrahu o jej porušení. Zariadenie bude mať aj núdzové tlačidlo, ktoré môžu nositelia použiť na privolanie pomoci. Náramok zaznamená všetky miesta, ktoré infikovaná osoba navštívila, trasy, ktorými prešla, ukáže, či bola v zahraničí a identifikuje tých, ktorí boli v jej blízkosti. Ľudí tiež upozorní, či sa v ich blízkosti nachádza nakazený človek.

Monitorovanie však vyvoláva obavy v súvislosti s ochranou súkromia. Odborník v oblasti verejného zdravia a bioetiky Anant Bhan tvrdí, že "je dôležité zohľadniť ochranu súkromia a ochranu údajov pre aplikáciu i náramky". Je tiež nevyhnutné, aby sa podľa možnosti vyžadoval súhlas na použitie sledovania a zdieľania polohy. Takéto iniciatívy by sa však nemali využívať "na stigmatizáciu jednotlivcov alebo komunít", dodal.

Podobný systém monitorovania funguje aj v Hongkongu, kde úrady sledujú dodržiavanie povinnej karantény u ľudí prichádzajúcich zo zahraničia.