Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nové nariadenie proti šíreniu falošných správ v Indii zrušili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako ministerstvo informovalo o zavedení tohto nariadenia.

Naí Dillí 3. apríla (TASR) - Indické ministerstvo pre informácie a vysielanie zrušilo v utorok nové nariadenie, podľa ktorého by mohli novinárom dočasne zrušiť akreditáciu len pre obvinenie zo šírenia falošných správ.

Stalo sa tak len niekoľko hodín po tom, ako ministerstvo informovalo o zavedení tohto nariadenia. Podľa neho by až do ukončenia vyšetrovania pozastavili akreditáciu akémukoľvek žurnalistovi, ktorý vytvára alebo propaguje falošné správy. Z vyhlásenia ministerstva, ktoré nedefinovalo falošné správy a nehovorilo o tom, kto sa môže sťažovať, vyplývalo, že ktokoľvek, kto rozširuje takéto správy, stratí akreditáciu na šesť mesiacov pri prvom previnení, na rok pri druhom a natrvalo, ak sa to stane opäť.

Nové predpisy, vydané vládou často veľmi citlivou na kritiku médií, nahnevali novinárov a opozičných politikov, ktorí to podľa agentúry AP označili za pokus o umlčanie médií pred voľbami očakávanými budúci rok.

Niekoľko indických médií uviedlo, že nariadenie vydané v pondelok neskoro večer stiahli po zásahu premiéra Naréndru Módího. Ten sa vyjadril, že záležitosťami ohľadom falošných správ sa bude zaoberať polonezávislá Tlačová rada Indie.

Parlament v neďalekej Malajzii schválil v pondelok novú legislatívu, ktorý stavia falošné správy mimo zákona, pričom porušovateľom tohto zákona bude hroziť šesťročné väzenie. Kritici tento krok pred voľbami označovali za drakonický a namierený proti opozícii.

Malajzijský premiér Najib Razak je zapletený do multimiliardového korupčného škandálu týkajúceho sa zadlženého štátneho fondu a aktivisti sa obávajú, že nová legislatíva by mohla byť zneužitá na kriminalizovanie kritických názorov a správ o pochybeniach vlády. Všeobecné voľby sa musia v krajine uskutočniť do augusta, očakáva sa však, že sa budú konať už čoskoro.

Zákon penalizuje tých, ktorí vytvárajú, ponúkajú, šíria, tlačia alebo publikujú falošné správy či publikácie obsahujúce falošné správy. Okrem šesťročného odňatia slobody im hrozí aj pokuta vo výške 500.000 malajzijských ringgitov (128.000 dolárov).