Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Indii zabíja vlna horúčav, počet obetí presiahol 1400

Na snímke synček robotníka v tehelni ide nabrať vodu do fľaše v horúcom dni na okraji Naí Dillí 27. mája 2015. Foto: TASR/AP

Teploty na niektorých miestach presahujú 47 stupňov Celzia.

Hajdarábad 28. mája (TASR) - Obyvatelia Indie sa snažia prežiť vlnu ohromných horúčav všetkými možnými prostriedkami - jedením cibule, zhromažďovaním v riekach i polihovaním v tieni, napísala dnes agentúra AP.

K väčšine z viac než 1400 úmrtí, ktoré evidujú v dôsledku horúčav za posledný mesiac, došlo v južných štátoch Telangána a Ándhrapradéš, kde teploty presahujú 47 stupňov Celzia.

Pouličné predavačky cibule spia na ulici počas horúčavy v indickom meste Hajdarabád 25. mája 2015.
Foto: TASR/AP

Úrady varovali obyvateľov, aby sa snažili držať mimo priameho slnka, zakrývali si hlavy a pili vodu. Lekári sú v pohotovosti kvôli chorobám, ktoré spôsobujú vysoké teploty. Dobrovoľníci začali distribuovať osolený cmar a surové cibule - obe sa považujú za veľmi hydratujúce.

Meteorológovia uvádzajú, že horúčavy budú pravdepodobne pokračovať ešte niekoľko dní. Vzhľadom na vysoké teploty dochádza v krajine k poškodzovaniu ciest, vysychaniu plodín, ohrození sú aj stavební robotníci, farmári a ďalší ľudia pracujúci vonku.