Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Vlna horúčav si v Indii vyžiadala už vyše 500 životov

Chlapci sa delia o dáždnik počas horúčav v indickom meste Hajdarabád 24. mája 2015. Vlna horúčav si od druhej polovice apríla vyžiadala v dvoch štátoch juhovýchodnej Indie už 230 obetí, informovali úrady. Ide o štáty Ándhrapradéš a Telangana. Denné teploty sa v jednom z okresov štátu Telangana prekročili 48 stupňov Celzia. Foto: TASR/AP

Meteorológovia predpokladajú, že extrémne teploty sa pravdepodobne udržia ešte minimálne ďalší týždeň.

Naí Dillí 25. mája (TASR) - Už vyše 500 ľudí zomrelo v Indii v dôsledku horúčav, ktoré sužujú krajinu od polovice apríla. Najviac postihnuté sú južné štáty Ándhrapradéš a Telangana, kde v niektorých oblastiach teplota dosahuje až 48 stupňov Celzia, informovala dnes agentúra DPA.

Väčšinu z týchto obetí zaznamenali v ostatných desiatich dňoch, z toho 246 v Ándhrapradéši a 186 v Telangane. Skutočný počet mŕtvych však môže byť oveľa vyšší, keďže nie sú k dispozícií údaje z mnohých odľahlých, ťažko dostupných lokalít.

Vlna horúčav postihla aj rozsiahle oblasti strednej, východnej a severnej Indie vrátane hlavného mesta Naí Dillí, odkiaľ hlásia 35 obetí.

Zdravotnícke úrady žiadajú obyvateľov, aby sa okolo poludnia nezdržiavali vonku a prijímali dostatok tekutín. Meteorológovia predpokladajú, že extrémne teploty sa pravdepodobne udržia ešte minimálne ďalší týždeň. Zlepšenie sa očakáva až so začiatkom monzúnových dažďov, ktoré spravidla prichádzajú počas prvého júnového týždňa.