Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom Indie je zrejme Rám Náth Kóvind

Rám Náth Kóvind Foto: TASRAP

Kóvind získal vo voľbách asi 70 percent hlasov, čím porazil svoju protikandidátku, predstaviteľku opozičného Indického národného kongresu Meiru Kumárovú.

Naí Dillí 20. júla (TASR) - Víťazom prezidentských volieb v Indii sa zrejme stal bývalý guvernér štátu Bihár, Rám Náth Kóvind, ktorý je blízky vládnucej nacionalistickej Indickej ľudovej strane (BJP).

Podľa agentúry DPA o tom informovali zdroje z BJP s tým, že Kóvind získal vo voľbách asi 70 percent hlasov, čím jasne porazil svoju protikandidátku, predstaviteľku opozičného Indického národného kongresu (INC) a bývalú predsedníčku indického parlamentu Meiru Kumárovú.

Obaja kandidáti sú príslušníkmi najnižšej kasty indickej spoločnosti - nedotknuteľných.

Voľby nového prezidenta sa v Indii konali v pondelok. Rozhodoval o ňom zbor voliteľov, ktorých spomedzi seba vybrali poslanci oboch komôr federálneho parlamentu a zákonodarných zborov jednotlivých indických štátov.

V súčasnosti je prezidentom Indie 82-ročný Pranab Mukherdží. Zvolený bol v roku 2012 za vlády strany INC, ktorá je teraz v opozícii. Mukherdží v máji oznámil, že sa nebude uchádzať o znovuzvolenie. Jeho funkčné obdobie sa skončí 24. júla.