Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

India zakázala obchodovanie so spoločnosťami naviazanými na IS

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prudký vzostup Islamského štátu znepokojuje západné veľmoci obávajúce sa, že si táto džihádistická skupina vytvorí oporné body aj na pobreží Stredozemného mora.


Naí Dillí 30. júna (TASR) - India dnes zakázala obchodovanie so spoločnosťami spájanými s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS) v oblasti ropných a iných produktov, aby tak vyhovela rezolúcii OSN ohľadom boja proti militantom aktívnym v krajinách bohatých na túto komoditu, ako sú Irak, Sýria a Líbya.

"V súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN sa zakazuje obchodovanie s ropnými produktmi a súvisiacimi materiálmi, ako aj inými položkami vrátane historických pamiatok a položiek vedeckého alebo náboženského významu," uviedlo indické ministerstvo obchodu, ktoré citovala agentúra Reuters.

Prudký vzostup Islamského štátu znepokojuje západné veľmoci obávajúce sa, že si táto džihádistická skupina vytvorí oporné body aj na pobreží Stredozemného mora. Iracký premiér Hajdar Abádí vyzval tento mesiac medzinárodné spoločenstvo, aby pomohlo zabrániť ziskom IS z pašovania ropy.