Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Zákazníkov obchodov s alkoholom v Indii rozháňali obuškami

Na snímke slúžky v domácnostiach s ochrannými rúškami na tvári prichádzajú do práce indickom Naí Dillí v pondelok 4. mája 2020. Šesťtýždňové obmedzenia pohybu v Indii, ktoré sa mali skončiť v pondelok, predĺžili o ďalšie dva týždne s niekoľkými uvoľneniami. Vláda umožnila otvoriť aj niektoré obchody a obnoviť niektoré výrobné a poľnohospodárske aktivity. Foto: TASR/AP

Indická vláda od pondelka zmiernila ďalšie z reštrikcií platných v krajine v súvislosti s epidémiou koronavírusu, ktorá tejto tretej najväčšej ázijskej ekonomike zasadila veľkú ranu.

Naí Dillí 4. mája (TASR) - Indická polícia v pondelok obuškami rozohnala davy ľudí, ktorí sa zhromaždili pred obchodmi s alkoholom otvorenými prvýkrát po 40 dňoch karantény.

Ako uviedla agentúra AFP, na asfalte pred obchodmi boli síce nakreslené kruhy, v ktorých mali zákazníci stáť, aby boli dodržané bezpečné odstupy medzi nimi, ale pre nápor kupujúcich ich nikto nerešpektoval.

Kým v Kalkate či Naí Dillí sa polícia snažila obnoviť poriadok medzi čakajúcimi za pomoci obuškov, vo viacerých mestách štátu Uttarpradéš dala obchody s alkoholom rovno zavrieť, keďže medzi zákazníkmi vznikali hádky i bitky. Podľa policajného dôstojníka z mesta Ghaziabád stovky ľudí aj ďalej zostali v priľahlých uliciach v nádeji, že obchody bude znovu otvorené.

Aj keď v niektorých štátoch Indie je alkohol nelegálny - napr. v Gudžaráte, odkiaľ pochádza premiér Naréndra Módí -, jeho spotreba tam v posledných rokoch výrazne vzrástla s rastúcou kúpnou silou strednej vrstvy. Platí to najmä pre liehoviny - podľa údajov agentúry AFP v Indii s 1,3 miliardou obyvateľov sa skonzumuje takmer polovica svetovej spotreby whisky, i keď podľa puristov ide vraj v skutočnosti z väčšej časti o rum.

Indická vláda od pondelka zmiernila ďalšie z reštrikcií platných v krajine v súvislosti s epidémiou koronavírusu, ktorá tejto tretej najväčšej ázijskej ekonomike zasadila veľkú ranu. K zmierneniu karantény došlo už v apríli, týkalo sa to niektorých sektorov priemyslu a poľnohospodárstva; úrady vtedy začali fungovať s tretinovou kapacitou a otvorili sa aj určité obchodné prevádzky.

Podľa bilancie Univerzity Johnsa Hopkinsa bolo v Indii zaregistrovaných 42.670 ľudí s pozitívnym testom na koronavírus. Nákaze podľahlo 1395 ľudí.