Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Jeden z odsúdených Indov za hromadné znásilnenie poprel svoju vinu

Mladík, ktorého meno nezverejnili, bol súdený osobitne od zvyšných páchateľov Foto: TASR/AP

Zatiaľ nie je jasné, ktorý zo štyroch odsúdených opakovane vykrikoval "Som nevinný!" vo chvíli, keď policajné vozidlo prechádzalo popri skupine novinár.

Naí Dillí 11. septembra (TASR) - Jeden z mužov odsúdených za hromadné znásilnenie mladej študentky v Naí Dillí z decembra minulého roka dnes poprel svoju vinu, keď ho polícia odvážala do budovy súdu, kde by dnes mali zverejniť výšku trestu pre štyroch usvedčených páchateľov brutálneho činu. Informovala o tom agentúra AP.

Zatiaľ nie je jasné, ktorý zo štyroch odsúdených opakovane vykrikoval "Som nevinný!" vo chvíli, keď policajné vozidlo prechádzalo popri skupine novinár.

Brutálne znásilnenie ženy v autobuse, ktorá následne svojim zraneniam podľahla, vyvolalo vlnu protestov v celej Indii, ako aj hnev zo zlého zaobchádzania so ženami a rozšírenia sexuálneho obťažovania a znásilňovania v krajine.

Štyria páchatelia spolu s ďalším podozrivým, ktorý sa obesil vo svojej väzenskej cele, a mladistvým, ktorého uznali za vinného v auguste, jazdili minulý december po Naí Dillí v autobuse mimo služby.

Následne do vozidla nalákali mladú ženu a jej priateľa. Muža zbili a ženu opakovane znásilnili a železnou tyčou jej spôsobili vážne vnútorné zranenia. Muž prežil, mladá žena však dva týždne po útoku zraneniam podľahla.

Tresty pre páchateľov oznámia v piatok

Indický súd oznámi výšku trestov pre štyroch mužov usvedčených z hromadného znásilnenia mladej študentky až v piatok popoludní. Termín bol zverejnený po skončení dnešného záverečného pojednávania procesu, informovala agentúra AP.

Štvoricu mužov uznal súd za vinných už v utorok a prokuratúra požiadala o ich odsúdenie na smrť obesením. Obhajoba trvá na ich nevine a tvrdí, že ich priznania boli vynútené násilím. Pri identifikácií páchateľov pomohol priateľ 23-ročnej študentky, ktorý bol vlani v decembri nedobrovoľným svedkom znásilnenia v autobuse.

Čoraz častejšie sa ozývajú výzvy na popravenie páchateľov - od príbuznej obete až po najvyšších politických lídrov Indie. Ak by súd nevyniesol najvyšší trest, pravdepodobne ich odsúdia na doživotie.