Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Indiánsky kmeň Dakotov si pripomína masovú popravu obesením

Pred 150 rokmi popravili obesením 38 ich indiánskych predkov.

St. Paul 26. decembra (TASR) - Americkí Dakotovia si dnes pripomenuli udalosti spred 150 rokov - z 26. decembra 1862 - keď v Minnesote popravili obesením 38 ich indiánskych predkov.

Išlo o najväčšiu masovú popravu obesením v dejinách Spojených štátov, uviedla tlačová agentúra AP. O prípad sa zaujímal aj vtedajší americký prezident Abraham Lincoln, ktorý požadoval jeho preverenie, čo znížilo počet rozsudkov smrti.

Lincoln však povolil 38 popráv vrátane dvoch mužov, ktorí boli podľa historikov obesení omylom. Popravy sa konali po šesťtýždňovej vojne Dakotov, ktorá predznamenala tri desaťročia bojov amerických Indiánov s vládou.

Niektorí Dakotovia si tieto udalosti od roku 2005 pripomínajú jazdou na koňoch, pričom v mrazivom zimnom počasí prekonajú 300 míľ (takmer 483 kilometrov).

Tohtoročná jazda sa začala 10. decembra v rezervácii Crow Creek v Južnej Dakote. Skončí sa počas dnešného dňa v meste Mankato v Minnesote, kde bude pietna spomienka. Časť jazdcov absolvovala celú cestu, niektorí sa pripájali priebežne.