Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Indická vláda údajne zvažuje oficiálnu zmenu názvu krajiny na Bhárat

Na snímke indická vlajka s nápisom Bharat. Foto: TASR/AP

Módí sám zvyčajne označuje Indiu ako "Bhárat", čo je slovo pochádzajúce zo starých hinduistických spisov písaných v sanskrite a jeden z dvoch oficiálnych názvov krajiny zakotvený v indickej ústave.

Naí Dillí 5. septembra (TASR) - Indiou v utorok otriasli špekulácie v súvislosti s údajnými plánmi zrušiť oficiálne používanie anglického názvu krajiny po tom, ako sa v pozvánkach zaslaných svetovým lídrom objavil alternatívny názov "Bhárat". TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Vláda indického premiéra Naréndru Módího sa snaží odstrániť pretrvávajúce symboly britskej nadvlády z miest, politických inštitúcií či učebníc dejepisu, ale údajne pripravovaná zmena názvu krajiny by mohla byť v tomto smere najrazantnejším krokom.

Módí sám zvyčajne označuje Indiu ako "Bhárat", čo je slovo pochádzajúce zo starých hinduistických spisov písaných v sanskrite a jeden z dvoch oficiálnych názvov krajiny zakotvený v indickej ústave.

Členovia Módího vládnucej Indickej ľudovej strany (Bháratíja džanatá pártí - BJP) už doposiaľ viedli kampaň proti používaniu známejšieho názvu India, ktorý má korene v západnom staroveku a bol zavedený počas britského dobývania indického subkontinentu.

Počas nadchádzajúceho víkendu sa v Indii bude konať summit lídrov skupiny G20, na záver ktorého sa uskutoční štátna večera, ktorú podľa pozvánok usporiada "prezident Bháratu".

Vláda zvolala na koniec septembra mimoriadne zasadnutie parlamentu a o legislatívnom programe schôdze zatiaľ mlčí. Televízna stanica News18 India však uviedla, že podľa nemenovaných vládnych zdrojov zákonodarcovia z BJP predložia mimoriadnu rezolúciu, ktorá uprednostňuje používanie názvu "Bhárat".

Indické vlády rôznej politickej orientácie sa už desaťročia snažia odstrániť zvyšky britskej koloniálnej éry premenúvaním ciest a dokonca celých miest. Tento proces sa zintenzívnil za vlády Módího, ktorý vo svojich verejných prejavoch zdôrazňuje, že India musí opustiť zvyšky "koloniálneho myslenia".

Módího vláda tiež odstránila islamské názvy miest zavedené za čias Mogulskej ríše, ktorá predchádzala britskej nadvláde, čo podľa kritikov svedčí o snahe potvrdiť nadradenosť väčšinového hinduistického náboženstva v Indii.