Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Indické sily zabili v Kašmíre troch predpokladaných militantov

Na snímke indický vojak hliadkuje na ulici v Kašmíre 9. februára 2021. Foto: TASR/AP

K zastreleniu predpokladaných militantov došlo neďaleko stanovišťa indickej armády po tom, ako prekročili silne militarizovanú kontrolnú líniu v severnom sektore Uri.

Dillí 25. augusta (TASR) - Indické bezpečnostné sily zabili vo štvrtok v Kašmíre troch predpokladaných militantov, ktorí prenikli cez prísne stráženú hraničnú líniu s Pakistanom.

Uviedla to indická polícia, podľa ktorej ide o štvrtý podobný incident v spornej oblasti rozdeleného Kašmíru za uplynulých päť dní. TASR správu prevzala správu z agentúry AFP.

K zastreleniu predpokladaných militantov došlo vo štvrtok neďaleko stanovišťa indickej armády po tom, ako prekročili silne militarizovanú kontrolnú líniu v severnom sektore Uri.

Na spornom území rozdeleného Kašmíru je relatívne pokojnejšia situácia od februára minulého roka. India a Pakistan sa vtedy dohodli na dodržiavaní prímeria z roku 2003, čím sa eliminovali opakované incidenty, počas ktorých dochádzalo k vzájomnému ostreľovaniu jednotiek v okolí kontrolnej línie.

Len pred štyrmi dňami indickí vojaci zranili a zadržali predpokladaného militanta, ktorý taktiež prešiel na indické územie z pakistanskej strany Kašmíru.

V pondelok boli po prekročení hranice zabití dvaja predpokladaní militanti, zatiaľ čo tretiemu sa podarilo ujsť. V ten istý deň sa pokúsila preniknúť cez hranicu skupina troch až štyroch mužov, ktorí však ušli, keď na nich zaútočili indickí vojaci.

Agentúra AFP upozornila, že žiadny z týchto incidentov nebol potvrdený z nezávislých zdrojov. K prvým trom z nich došlo v južných sektoroch indickej časti Kašmíru.

Vzťahy medzi Pakistanom a Indiou sú napäté od vyhlásenia nezávislosti oboch týchto krajín v roku 1947. Od 1947 medzi sebou viedli Pakistan a India tri vojny - dve z nich sa týkali práve Kašmíru.