Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Indické úrady pokračujú v razii v sídle BBC v Naí Dillí

Na snímke razie v redakcii britskej stanice BBC v Naí Dillí. Foto: TASR/AP

Razie v sídle pobočky britskej stanice v indickej metropole pokračujú už druhý deň. Vedenie požiadalo zamestnancov redakcie v Naí Díllí, aby v stredu pracovali z domu.

Naí Dillí 15. februára (TASR) - Indické daňové úrady pokračovali v stredu v raziách v sídle pobočky britskej verejnoprávnej stanice BBC v Naí Dillí a vo vypočúvaní jej zamestnancov. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na pracovníkov miestnej redakcie BBC.

Razie v sídle pobočky britskej stanice v indickej metropole pokračujú už druhý deň. Vedenie požiadalo zamestnancov redakcie v Naí Díllí, aby v stredu pracovali z domu.

Priestory budovy, v ktorej sídle prebieha razia, im indické úrady dovolili opustiť až v utorok neskoro večer. Operácia v kanceláriách BBC prebieha už od utorka rána a nebola prerušená ani počas noci na stredu.

Podľa svedectva niektorých zamestnancov im indickí vyšetrovatelia prehľadávali pracovné stoly a vyzvali ich, aby dočasne nepoužívali svoje telefóny. Väčšine zamestnancov už mohla budovu opustiť; niektorí však boli požiadaní, aby zostali a kooperovali pri vyšetrovaní.

Indické daňové úrady sa k dôvodom razie v priestoroch BBC zatiaľ nevyjadrili. Oficiálne vyjadrenie zatiaľ nevydala ani britská vláda.

Spoločnosť BBC uviedla len to, že plne spolupracuje s indickými úradmi a dúfa, že sa celá záležitosť vyrieši čo najskôr.

Svetové médiá si všímajú skutočnosť, že operácia bola spustená len niekoľko týždňov po tom, ako BBC odvysielala v Británii dokument kritický voči indickému premiérovi Naréndrovi Módímu. Podľa dokumentu bol tento hinduistický nacionalistický politik zodpovedný za krvavé protimoslimské nepokoje v Gudžaráte z roku 2002, ktoré si vyžiadali viac než 1000 životov. Samotný Módí akúkoľvek zodpovednosť za rozpútanie nepokojov odmieta.

Ochrancovia ľudských práv razie v sídle BBC v Naí Dillí odsúdili ako pokus o zastrašovanie médií. Podľa správ indických médií ide o súčasť vyšetrovania podozrení z daňových deliktov.

Hovorca Módího strany uviedol, že BBC sa nemá čoho obávať, ak dodržuje platné indické zákony. Zároveň však túto britskú stanicu obvinil zo šírenia protiindickej nenávisti.

Od Módího nástupu do funkcie premiéra v roku 2014 dochádza v Indii k zhoršovaniu postavenia médií: India sa za necelých desať rokov prepadla v indexe slobody tlače Reportérov bez hraníc o desať priečok na 150. miesto spomedzi 180 krajín sveta.

Niektoré médiá kritické k Módího vláde boli v posledných rokoch podrobené prehliadkam pre údajné porušenie daňových zákonov.