Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Indický súd odmietol zlegalizovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia

Ilustračné foto. Foto: TASR

Uzákonenie takýchto manželstiev je v kompetencii parlamentu a štátnych zákonodarcov, povedal predseda najvyššieho súdu.

Naí Dillí 17. októbra (TASR) - Indický najvyšší súd v utorok dospel k záveru, že nemá právomoc legalizovať manželstvá osôb rovnakého pohlavia a uviedol, že akúkoľvek reformu v tejto oblasti musí navrhnúť parlament. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Právni zástupcovia niekoľkých homosexuálnych párov sa začiatkom tohto roka obrátili na najvyšší súd, aby ich zväzky boli právne uznané. Päťčlenná komisia súdu však rozhodla, že o rovnosti v otázke sobášov musí rozhodnúť parlament.

Uzákonenie takýchto manželstiev je v kompetencii parlamentu a štátnych zákonodarcov, povedal predseda najvyššieho súdu. Dodal však, že India má stále povinnosť chrániť osoby rovnakého pohlavia pred diskrimináciou.

Agentúra AFP pripomína, že administratíva indického premiéra Naréndru Módího zatiaľ odmieta snahy o oficiálne uznanie vzťahov osôb rovnakého pohlavia.

India dekriminalizovala pohlavný styk osôb rovnakého pohlavia v roku 2018. V tejto do veľkej miery konzervatívnej krajine je však nesúhlas s priznávaním práv ľuďom z LGBTQ komunity stále pomerne rozšíreným javom.