Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Páchatelia skupinového znásilnenia stoja dnes pred súdom

Ilustračné foto Foto: youtube

Z návrhu obžaloby vyplýva, že páchatelia sa 16. decembra zišli na večeri na chudobnom predmestí Naí Dillí a dohodli sa, že nájdu nejakú ženu, znásilnia ju a zabijú.

Naí Dillí 24. januára (TASR) - Ostro sledovaný súdny proces s piatimi mužmi obvinenými z únosu, skupinového znásilnenia a vraždy 23-ročnej študentky medicíny sa dnes začína za prísnych bezpečnostných opatrení na súde v indickej metropole Naí Dillí.

V blízkosti komplexu súdnych budov v južnej časti Naí Dillí sú posilnené policajné hliadky, keďže viacero ženských občianskych združení a spolkov avizovalo protestné akcie, ktorými sa chcú domáhať lepšej ochrany žien v bežných situáciách, no najmä pri prípadnom trestnom konaní po sexuálne motivovanom útoku.

Ako informovala agentúra AP, súd si dnes vypočuje úvodné slovo prokurátora a obhajcov zastupujúcich päticu mužov obvinených z únosu, znásilnenia a vraždy. Šiesty páchateľ brutálneho útoku na mladú ženu je neplnoletý a jeho prípad bude prerokúvať súd pre mladistvých delikventov.

Útok na 23-ročnú študentku vyvolal sériu masových protestov po celej Indii. Tie primali vládu, aby vytvorila špeciálny súd, ktorý bude zločiny spáchané na ženách posudzovať v zrýchlenom konaní.



Žena podľahla ťažkým zraneniam 29. decembra v nemocnici v Singapure po dvoch týždňoch od prevozu na špecializovanú kliniku.

Z návrhu obžaloby vyplýva, že páchatelia sa 16. decembra zišli na večeri na chudobnom predmestí Naí Dillí a dohodli sa, že nájdu nejakú ženu, znásilnia ju a zabijú. Keď obvinený Rám Singh, ktorý pracoval ako vodič školského autobusu, skončil pracovnú zmenu, vydali sa autobusom hľadať si obeť. Tou sa stala 23-ročná študentka medicíny s jej priateľom, ktorí hľadali spôsob, ako sa dostať domov z blízkosti nákupného centra na juhu Naí Dillí, kde boli na filmovom predstavení.

Polícia zatkla Singha deň po znásilnení na základe záznamu z bezpečnostnej kamery jedného z hotelov pozdĺž trasy autobusu. Mal ešte stále oblečené tričko so stopami krvi obete. Pri výsluchu sa k činu priznal, naviedol políciu na stopu spolupáchateľov a vydal policajtom aj železné tyče, ktorými obete bili a mladú ženu mučili tak, že jej poškodili viacero vnútorných orgánov.

Mladú ženu a muža po čine páchatelia nahých vyhodili z autobusu a snažili sa po nich prejsť kolesami vozidla. Mužovi sa však podarilo ženu včas odtiahnuť do bezpečia, uvádza sa v správe vyšetrovateľov.