Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Islamský súd odsúdil v Indonézii 2 homosexuálov na verejné palicovanie

Ilustračná snímka. Foto: Ilustračné foto

Každý z mužov vo veku 20 a 23 rokov bol odsúdený na 85 rán palicou za to, že mali spolu pohlavný styk.

Jakarta 17. mája (TASR) - Islamský súd v indonézskej provincii Aceh odsúdil dnes dvoch homosexuálov na trest verejného palicovania. Ide o prvý prípad, keď súdy tejto konzervatívnej provincie vyriekli takýto verdikt.

Každý z mužov vo veku 20 a 23 rokov bol odsúdený na 85 rán palicou za to, že mali spolu pohlavný styk.

Mužov zadržali koncom mája v hlavnom meste provincie Banda Aceh na základe udania susedov, ktorí mužov podozrievali, že sú homosexuáli a snažili sa zariadiť to tak, aby boli podozriví prichytení pri pohlavnom styku.

Medzinárodné ľudskoprávne skupiny označili zaobchádzanie indonézskych úradov s touto dvojicou za ponižujúce a vyzvali na jej okamžité prepustenie.

Trest je prísnejší ako žiadal prokurátor, ktorý pôvodne požadoval pre každého 80 rán palicou.

Aceh je jedinou provinciou v prevažne moslimskej Indonézii, kde sa uplatňuje právo šaría. Jeho zavedenie je súčasťou snáh o ukončenie ozbrojeného konfliktu so separatistami. Platí od roku 2006 a je ústupkom centrálnej vlády voči prívržencom nezávislosti.

Revidovaný islamský trestný zákonník, ktorý trestá mimomanželský i homosexuálny pohlavný styk, nadobudol v Acehu účinnosť pred dvoma rokmi. Staršia verzia zákonníka sa o trestoch za takéto činy nezmieňovala.