Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Záplavy v metropole Indonézie si už vyžiadali 15 životov

Ulice hlavného mesta Indonézie zaplavili rozliate rieky po monzúnových dažďoch. Na snímke obyvatelia Jakarty sa brodia v zaplavenom centre mesta v piatok 18. januára 2013. Foto: TASR/AP

Situáciu v meste ešte zhoršujú zanesené rieky a zle fungujúca kanalizácia, ako aj chabé plánovanie v metropole.

Jakarta 19. januára (TASR) - Záplavy v indonézskom hlavnom meste Jakarta si už vyžiadali najmenej 15 životov, pričom väčšina obetí sa utopila, alebo ich zabil elektrický prúd, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Život v Jakarte za posledné štyri dni ochromili silné záplavy. Počas tohto víkendu sa očakávajú ďalšie zrážky. Približne 18.000 ľudí muselo opustiť svoje domovy, prírodné nešťastie malo následky pre zhruba 250.000 obyvateľov.

Podľa indonézskeho úradu krízového manažmentu (BNPB) zaplavilo v Jakarte 41 štvorcových kilometrov, čo predstavuje osem percent územia. V indonézskom hlavnom meste - ktorého 40 percent leží pod hladinou mora - dochádza v období dažďov často k záplavám.

Situáciu v meste ešte zhoršujú zanesené rieky a zle fungujúca kanalizácia, ako aj chabé plánovanie v metropole. V roku 2007 zahynulo pri záplavách v Jakarte 57 ľudí a vyše 420.000 muselo utiecť zo svojich domovov.