Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

INDONÉZIA: Z prevrátenej lode s utečencami už zachránili 110 ľudí

Na miesto nehody vyrazili dve lode austrálskeho vojenského námorníctva a do pátrania po nezvestných sa zapojili aj tri obchodné lode nachádzajúce sa v oblasti.

Sydney 21. júna (TASR) - Loď austrálskeho námorníctva a nákladná loď už dnes zachránili 110 ľudí z približne 200 utečencov z plavidla, ktoré sa prevrátilo pri plavbe na Vianočný ostrov v Indickom oceáne. Okolo 90 ľudí je stále nezvestných.

K nešťastiu došlo v indonézskych vodách, zhruba 200 kilometrov od Vianočného ostrova - ktorý je austrálskym územím - a v rovnakej vzdialenosti od Indonézie. Zo začiatku nebolo celkom jasné, odkiaľ utečenci pochádzali.

Vianočný ostrov je bližšie k Indonézii než k austrálskej pevnine. Je obľúbeným cieľom rastúceho počtu žiadateľov o azyl v Austrálii, mnohí pochádzajú z Iránu, Afganistanu a Srí Lanky.

Utečenci sa pokúšajú do Austrálie dostať z Indonézie na preplnených rybárskych lodiach, čo má niekedy tragické dôsledky.

Na pomoc do oblasti vyslali dve bojové lode indonézskeho námorníctva. Indonézia tiež vyrozumela všetky nákladné lode, nachádzajúce sa v okolí. Pri zachraňovaní ľudí pomáhajú aj austrálske vzdušné sily a námorníctvo.