Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Indonézsky bývalý predseda ústavného súdu dostal doživotie za korupciu

Akil Mochtar Foto: TASR/AP

Mochtara vlani prichytili pri preberaní úplatku, ktorý dostal za prísľub úpravy výsledkov minimálne desiatich komunálnych a provinčných volieb.

Jakarta 1. júla (TASR) - Bývalý predseda indonézskeho ústavného súdu Akil Mochtar dostal doživotie za bratie úplatkov a pranie špinavých peňazí, oznámila dnes agentúra AP.

Verdikt vyniesol v pondelok večer špeciálny protikorupčný súd v indonézskej metropole Jakarta. Obhajoba avizovala, že sa odvolá voči rozsudku, ktorý označila za nespravodlivý.

Mochtara vlani prichytili pri preberaní úplatku, ktorý dostal za prísľub úpravy výsledkov minimálne desiatich komunálnych a provinčných volieb.

Podľa súdu týmto nelegálnym spôsobom získal až 57 miliárd indonézskych rupií (3,5 milióna eur), uviedla agentúra DPA.

Súd vyhovel požiadavke prokuratúry, ktorá žiadala pre obžalovaného maximálny trest za vznesené obvinenia. Predsedajúca sudkyňa v tejto súvislosti zdôraznila, že Mochtar svojim počínaním poškvrnil povesť ústavného súdu ako najvyššej štátnej inštitúcie.

Mochtara okrem toho uznali vinným z toho, že ako poslanec indonézskeho parlamentu od roku 2002 "prepral" v prepočte viac ako 11 miliárd eur získaných z nelegálnych zdrojov.

Mochtar pôsobil ako sudca ústavného súdu od roku 2008. Za predsedu ho zvolili vlani apríli a už v októbri ho zatkli pre podozrenie z korupcie.