Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Pobrežie ostrovov Lombok a Bali zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 7

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otrasy vyvolali paniku medzi domácimi obyvateľmi i dovolenkármi, bezprostredne však neboli hlásené žiadne obete.

Jakarta 5. augusta (TASR) - Zemetrasenie s magnitúdou sedem zasiahlo v nedeľu pobrežnú oblasť indonézskych ostrovov Lombok a Bali. Zemetrasenie, ktoré sa podľa rôznych zdrojov vyskytlo v hĺbke 10-15 kilometrov, prinútilo úrady, aby vydali varovanie pred vlnou cunami, informuje agentúra Reuters.

Otrasy vyvolali paniku medzi domácimi obyvateľmi i dovolenkármi, bezprostredne však neboli hlásené žiadne obete. Zemetrasenie prišlo iba týždeň po tom, ako otrasy s magnitúdou 6,4 na ostrove Lombok pripravili o život 16 ľudí a vynútili si rozsiahlu evakuáciu turistov z oblasti vyhľadávanej sopky Rinjani.

Lombok a Bali sú známe svojimi nedotknutými plážami a horami. Hotely a iné budovy na oboch ostrovoch nesmú byť vyššie ako kokosové palmy. Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na takzvanom Ohňovom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 tu silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.