Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Počet obetí prívalov vody a studenej lávy v Indonézii stúpol na 58

Na snímke z dronu pohľad na škody po prudkých záplavách v indonézskej dedine Agam, na Západnej Sumatre 14. mája 2024. Foto: TASR/AP

Pomoc do niektorých oblastí doručujú helikoptéry, úrady tiež zvažujú trvalé presídlenie obyvateľov, ktorých domovy boli poškodené alebo zničené.

Jakarta 15. mája (TASR) – Už 58 obetí si vyžiadali prívaly vody a studenej lávy v indonézskej provincii Západná Sumatra. Zranenia utrpelo 33 osôb, nezvestných je naďalej 35 ľudí, vyhlásila v stredu indonézska Národná agentúra pre boj proti katastrofám (BNPB). TASR informuje na základe správy agentúry DPA.

Studená láva, známa aj ako lahar, je zmes sopečného popola a vody. Zo svahov sopky sa spúšťa pôsobením zrážok. Prioritou je obnova poškodených a zničených ciest a mostov, pretože ich absencia brzdí záchranné práce, uviedol šéf BNPB generálporučík Suharyanto. Pomoc do niektorých oblastí doručujú helikoptéry, úrady tiež zvažujú trvalé presídlenie obyvateľov, ktorých domovy boli poškodené alebo zničené.

"Nechceme, aby záchranárske práce opäť prekazil dážď a nepriaznivé počasie, ktoré by spôsobili ďalšie katastrofy," vyhlásil šéf BNPB. Dodal, že agentúra onedlho podnikne kroky s cieľom znížiť zrážky v oblasti.

Výbuchy sopiek sú v Indonézii časté, súostrovie leží v oblasti s vysokou seizmickou aktivitou, známej aj ako tichomorský Ohnivý kruh. Na jej území je približne 130 aktívnych sopiek.