Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Počet obetí ilegálneho alkoholu v Indonézii vzrástol na sto

Zástupca šéfa národnej polície Muhammad Syafruddin povedal, že úmrtia po vypití ilegálneho alkoholu sa tento mesiac sústreďovali v provincii Západná Jáva a v hlavnom meste Jakarta. Foto: TASR/AP

Úmrtia po jeho vypití sa tento mesiac sústreďovali v provincii Západná Jáva a v hlavnom meste Jakarta.

Jakarta 11. apríla (TASR) - Na otravu jedovatým, pokútne vyrobeným alkoholom zomrelo v poslednom čase v Indonézii už vyše 100 ľudí, informovala v stredu o aktuálnom vývoji situácie polícia. Zároveň sa zaviazala, že proti výrobcom a distribútorom takéhoto alkoholu obnoví tvrdé zásahy.

Zástupca šéfa národnej polície Muhammad Syafruddin povedal, že úmrtia po vypití ilegálneho alkoholu sa tento mesiac sústreďovali v provincii Západná Jáva a v hlavnom meste Jakarta, ale vyskytli sa aj prípady v provincii Južný Kalimantan a v ďalších regiónoch, kde môžu úmrtia tiež ľahko prekročiť číslo 100.

Syafruddin uviedol novinárom: "Nariadil som všetkým policajným šéfom v Indonézii, aby tieto prípady zastavili, aby bol počet obetí nula, čo znamená odhaliť korene (tohto problému)."

Nie je jasné, nakoľko budú zásahy účinné. Vysoké dane a obmedzenie predaja legálneho alkoholu v Indonézii s prevažne moslimským obyvateľstvom spôsobili, že medzi chudobnými ľuďmi sa rozvinul čierny trh s alkoholom.

Tamojších obyvateľov od konzumácie alkoholu odrádzajú, ale podľa občianskeho práva nie je ilegálny. Indonézia v roku 2015 zakázala predaj alkoholu v desaťtisícoch minimartov a ďalších malých obchodoch, sumarizuje AP. Zatiaľ sa ukazuje, že pokusy obmedziť legálny alkohol majú v krajine opačný účinok a tragické následky.