Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Indonézia popraví 16 odsúdených za pašovanie drog

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vlani v Indonézii popravili 14 odsúdených, medzi nimi aj dvoch cudzincov. Tieto popravy vyvolali vo svete ostré odsúdenie.

Jakarta 27. júna (TASR) - Indonézsky prezident Joko Widodo vyhlásil, že od polície by žiadal, aby obchodníkov s drogami rovno strieľala, keby to zákon umožňoval. Prezident sa takto vyjadril v čase, keď sa v Indonézii chystá poprava ďalších odsúdených na smrť za obchodovanie s drogami.

"Našťastie zákon to neumožňuje. Inak by som osobne nariadil veliteľovi polície a šéfovi Národnej protidrogovej agentúry, aby to robili (strieľali)," uviedol Joko Widodo v prejave pri príležitosti Medzinárodného dňa proti zneužívaniu drog a ich pašovaniu.

Vyhlásil tiež, že drogy prenikli do všetkých vrstiev indonézskej spoločnosti. Dodal, že každý deň zomrie 50 mladých drogovo závislých Indonézanov. Prezident preto uviedol, že "je čas bojovať s drogami".

Generálny prokurátor Muhammad Prasetyo v nedeľu potvrdil, že po moslimskom sviatku obetovania - íd al-fitr -, ktorý pripadne na 6. júla, bude popravených 16 odsúdených na smrť za trestné činy spojené s drogami.

Momentálne je v tzv. celách smrti v Indonézii najmenej 121 ľudí, medzi nimi aj 35 cudzincov. Ako spresnilo ministerstvo spravodlivosti, väčšina z nich bola odsúdená za drogovú trestnú činnosť. Medzi čakajúcimi je aj Filipínčanka Mary Jane Velosová, Britka Lindsay Sandifordová a Francúz Serge Atlaoui.

Vlani v Indonézii popravili 14 odsúdených, medzi nimi aj dvoch cudzincov. Tieto popravy vyvolali vo svete ostré odsúdenie.