Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Potopenie trajektu v Indonézii si vyžiadalo najmenej 34 obetí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Trajekt mal podľa zoznamu cestujúcich a nákladu oficiálne prevážať len zhruba 140 pasažierov a približne 150 motorových vozidiel.

Jakarta 4. júla (TASR) - Najmenej 155 ľudí sa podarilo zachrániť z potápajúceho sa trajektu, ktorý narazil na útes pri pobreží indonézskej provincie Sulawesi. Počet obetí nešťastia stúpol na 34, informuje agentúra DPA.

Trajekt mal podľa zoznamu cestujúcich a nákladu oficiálne prevážať len zhruba 140 pasažierov a približne 150 motorových vozidiel. K nehode došlo podľa miestnych úradov v dôsledku nepriaznivého počasia.

Niekoľko pasažierov skočilo do vody po tom, čo sa plavidlo začalo nakláňať. Záchranné tímy evakuovali osoby z paluby trajektu, ktorý uviazol zhruba 300 metrov od pobrežia.

Na videozáznamoch bolo vidieť pasažierov v oranžových záchranných vestách, ako visia na jednej strane plavidla, kým sa k nim približoval záchranný čln. Niektorí zo zachránených pasažierov kričali: "Boh je veľký."

K najnovšiemu nešťastiu došlo len niekoľko týždňov po tom, ako sa potopil preplnený trajekt na sumatrianskom jazere Toba, čo si vyžiadalo viac než 200 obetí. Zachrániť sa podarilo 18 ľudí a objaviť pozostatky troch obetí. Indonézia však operáciu zameranú na nájdenie tiel pasažierov odvolala, keďže záchranári v hlbokom a doposiaľ kompletne nepreskúmanom jazere čelili početným technickým a logistickým problémom. Prácu im sťažovali nebezpečné prúdy a chladná voda v hĺbke, ktorá je neprístupná pre potápačov.

V krajine často dochádza k lodným nešťastiam, pričom sa nedodržiavajú základné bezpečnostné pravidlá a lode sú často preplnené.