Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Indonézia potopila 23 zahraničných lodí, ktoré lovili v jej vodách

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Ministerka pre námorné záležitosti a rybolov Susi Pudjiastutiová sledovala ich likvidáciu cez internet zo svojej kancelárie v Jakarte.

Jakarta 5. apríla (TASR) - Indonézske orgány zničili dnes pomocou výbušnín 23 zahraničných rybárskych lodí, ktorých posádky prichytili pri ilegálnom rybolove v indonézskych vodách.

Trinásť vietnamských a desať malajzijských rybárskych lodí zlikvidovali simultánne v siedmich prístavoch, od Tarakanu na severe ostrova Kalimantan (Borneo) až po Ranai na ostrovoch v Juhočínskom mori, informovala tlačová agentúra AP.

Lode potopilo námorníctvo v spolupráci s pobrežnou strážou a políciou. Ministerka pre námorné záležitosti a rybolov Susi Pudjiastutiová sledovala ich likvidáciu cez internet zo svojej kancelárie v Jakarte.

Indonézia, ktorú tvorí vyše 17.500 ostrovov, zaujala po nástupe prezidenta Joka "Jokowiho" Widoda do funkcie v roku 2014 nekompromisný postoj voči ilegálnemu rybolovu. Ministerka pre námorné záležitosti odvtedy zaznamenala zadržanie takmer 200 rybárskych lodí z viacerých krajín po tom, ako Indonézia uvalila moratórium na rybolov vo svojich vodách pre zahraničné lode.

Zo zadržaných lodí už vyhodili do vzduchu 174, ďalších 20 čaká na rozhodnutie súdu.