Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

Separatisti v Západnej Papue zajali novozélandského pilota

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Podľa hovorcu armády v provincii Západná Papua Hermana Taryamana bol pilot identifikovaný ako kapitán Philip Merthens, pričom nie je jasné, či boli zajatí aj pasažieri lietadla.

Jakarta 7. februára (TASR) - Separatisti v indonézskej provincii Západná Papua zajali v utorok novozélandského pilota, ktorý v odľahlej hornatej časti územia pristál s malým komerčným lietadlom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Malé dopravné lietadlo spoločnosti Susi air malo na palube okrem pilota päť pasažierov a krátko pred pristátím ho napadli povstalci. K útoku sa prihlásila Národná osloboditeľská armáda Západnej Papuy (TPNPB). Vo vyhlásení uviedla, že pilota neprepustí, kým indonézska vláda neuzná nezávislosť Západnej Papuy - ide o západnú časť ostrova Nová Guinea.

Podľa hovorcu armády v provincii Západná Papua Hermana Taryamana bol pilot identifikovaný ako kapitán Philip Merthens, pričom nie je jasné, či boli zajatí aj pasažieri lietadla. TPNPB ich vo vyhlásení nespomína, uviedla však, že rukojemníka zajala už druhýkrát. K prvému incidentu prišlo v roku 1996.

Hovorca polície v provincii Západná Papua Ignatius Benny Adi Prabowo uviedol, že do oblasti bolo vyslaných niekoľko policajtov a vojakov, ktorí majú lokalizovať pilota a pasažierov lietadla.

"Nemôžeme tam poslať veľa príslušníkov, pretože do oblasti Nduga je ťažké sa dostať. Môžeme tam ísť iba lietadlom,"
povedal hovorca.

Najvýchodnejšie indonézske provincie sú zmietané bojom o nezávislosť od roku 1969, keď ich Jakarta pod svoju kontrolu získala v kontroverznom hlasovaní, na ktoré dohliadala OSN. Konflikt sa vystupňoval v roku 2018, keď bojovníci za nezávislosť začali podnikať oveľa častejšie a smrteľnejšie útoky.