Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Indonézia si pripomenula 11. výročie ničivých vĺn cunami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prívalové vlny priniesli straty na životoch a škody aj v Indii, Thajsku, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežnej Afriky.

Jakarta 26. decembra (TASR) - Obyvatelia indonézskej provincie Aceh sa dnes modlili na smútočných náboženských obradoch pri príležitosti 11. výročia ničivých prívalových vĺn cunami, ktoré v najzápadnejšie položenej provincii Indonézie usmrtili najmenej 165.000 ľudí. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Guvernér Zaini Abdullah a regionálni predstavitelia navštívili masový hrob, v ktorom sú pochované obete cunami, a potom sa zúčastnili na smútočnom náboženskom obrade v mešite.

Rybári si tragédiu pripomenuli tak, že v piatok a dnes nevyplávali s člnmi na more.

"Rybárom bola adresovaná výzva, aby na počesť obetí cunami nešli dva dni loviť ryby," povedal miestny predstaviteľ pre spravodajský portál Detik.com.

Mohutné zemetrasenie v Indickom oceáne, ktoré sa 26. decembra 2004 o 07.59 h miestneho času (01.59 h SEČ) vyskytlo približne 160 kilometrov od západného pobrežia indonézskeho ostrova Sumatra, vyvolalo obrovské vlny a tie zničili pobrežné oblasti provincie Aceh. Medzi obeťami bolo aj 37.000 ranených ľudí a pol milióna osôb vyhnaných katastrofou z domovov.

Prívalové vlny priniesli straty na životoch a škody aj v Indii, Thajsku, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežnej Afriky.

Thajsko si pripomenulo 11. výročie vĺn cunami pri zemetrasení v Indickom oceáne

V provinciách na juhu Thajska sa na rôznych miestach popri západnom pobreží dnes konali smútočné obrady na pamiatku vyše 5300 obetí, ktoré si v krajine pred 11 rokmi vyžiadali obrovské prívalové vlny cunami. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Na ostrove dovolenkárov Phuket na juhu Thajska sa konali viaceré smútočné podujatia - pri pamätníku na pláži Kamala, pri spomienkovom múre Mai Khao, na radnici mesta Phuket a na pláži Patong.

Spoločné obrady niekoľkých vierovyznaní sa konali aj v ďalších letoviskách.

Na smútočné podujatia pricestovali zo zahraničia do Thajska mnohí príbuzní, ktorí pri katastrofe z 26. decembra 2004 stratili svojich blízkych.

Prívalové vlny cunami zasiahli krajinu na vrchole turistickej sezóny, keď boli pláže a ostrovy v Thajsku plné dovolenkárov - zahynuli ich tisíce, spolu s nimi aj zamestnanci a dedinčania.

Thajsko je jednou z krajín, zasiahnutých vlnami cunami, ktoré vyvolalo mohutné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 v Indickom oceáne. Vyskytlo sa pri pobreží indonézskeho ostrova Sumatra. Prírodná pohroma si vyžiadala podľa odhadov celkovo 230.000 ľudských životov, väčšinu v Indonézii.

Išlo o najväčšie zaznamenané vlny cunami v dejinách. Priniesli straty na životoch a škody nielen v Thajsku a Indonézii, ale aj v Indii, Malajzii, na Srí Lanke a ďalších miestach v Indickom oceáne, vrátane pobrežnej Afriky.