Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Indonézsky súd zamietol odvolanie Austrálčanov proti trestu smrti

Sukumaran a Chan. Foto: TASR

Dnešným zamietnutím odvolaní boli vyčerpané všetky ich právne možnosti, ako zvrátiť vykonanie popravy.

Jakarta 6. apríla (TASR) - Indonézsky súd dnes zamietol odvolania dvoch občanov Austrálie odsúdených na trest smrti za pašovanie drog.

Austrálčania Andrew Chan a Myuran Sukumaran boli v roku 2006 odsúdení na smrť za to, že boli vodcami gangu, ktorý sa na územie Indonézie pokúšal prepašovať heroín.

Správny súd v Jakarte dnes vyslovil súhlas s verdiktom súdu nižšieho stupňa, ktorý sa uzniesol, že kauza je mimo jeho právomocí, pretože udelenie milosti je výlučne výsadou prezidenta.

Dnešným zamietnutím odvolaní boli vyčerpané všetky ich právne možnosti, ako zvrátiť vykonanie popravy. Obhajca odsúdených sa však podľa agentúry Reuters chce ešte pokúsiť odvolať sa na indonézskom ústavnom súde. "Budeme pokračovať v zákonných snahách," uviedol advokát Leonard Arpan.

Austrálčania sú v skupine desiatich odsúdených na smrť za pašovanie drog, ktorých majú v dohľadnom čase popraviť na väzenskom ostrove Nusakambangan. Spolu s nimi na výkon trestu čakajú aj občania Francúzska, Brazílie, Ghany a Nigérie, ako aj jedna odsúdená z Filipín.

Milosť im odmietol udeliť aj indonézsky prezident Joko Widodo, a to aj napriek opakovaným žiadostiam a diplomatickému tlaku Austrálie, Brazílie a Francúzska.