Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Indonézia varovala Austráliu pred presťahovaním ambasády do Jeruzalema

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Indonézia poskytne sedem miliónov dolárov ako pomoc pre Palestínčanov vrátane dvoch miliónov dolárov prostredníctvom Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe.

Jakarta 16. októbra (TASR) - Indonézia, najľudnatejšia moslimská krajina na svete, varovala v utorok Austráliu, že presťahovanie jej veľvyslanectva do Jeruzalema by mohlo podkopať mierový proces medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Austrálsky premiér Scott Morrison sa nechal počuť, že jeho krajina je "otvorená" myšlienke presťahovania svojho veľvyslanectva v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzalema, naďalej je však odhodlaná nájsť riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu vo forme dvoch štátov, pripomína agentúra DPA.

Indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová uviedla, že už vyjadrila Austrálii nesúhlas svojej krajiny s takýmto krokom.

"Indonézia podporuje Austráliu a ďalšie štáty, aby pokračovali v podpore mierového procesu a nepodnikali žiadnu akciu, ktorá by mohla podkopať mierový proces a globálnu bezpečnosť," povedala v Jakarte po rokovaní s palestínskym ministrom zahraničných vecí Rijádom Málikím. Podľa Marsudiovej je Indonézia znepokojená Morrisonovými vyjadreniami a má otázky ohľadom motivácie jeho vyhlásenia.

Indonézia poskytne sedem miliónov dolárov (6,03 mil. eur) ako pomoc pre Palestínčanov vrátane dvoch miliónov dolárov (1,7 mil. eur) prostredníctvom Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), uviedlo indonézske ministerstvo zahraničných vecí po stretnutím s Málikím.