Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Indonézska armáda získala kontrolu nad väzením, kde vypukla vzbura

Polícia a vojaci vydávajú rozkazy na potlačenie vzbury, ktorá vypukla po výpadku elektriny a založení požiaru vo väznici. Foto: TASR/AP

Vzbura vypukla v noci nadnes, kým hasiči bojovali s požiarom, založenom po výpadku elektriny.

Jakarta 12. júla (TASR) - Indonézske bezpečnostné zložky znovu získali kontrolu nad preplneným väzením v provincii Severná Sumatra, kde pri vzbure prišlo o život päť ľudí a ušli stovky väzňov vrátane usvedčených teroristov.

V okolí väzenia Tanjung Gusta v meste Medan sa rozmiestnilo približne 500 policajtov a 300 vojakov. Vzbura vypukla v noci nadnes, kým hasiči bojovali s požiarom, založenom po výpadku elektriny.

Hovorca správy väzníc Akbar Hadi povedal, že situáciu dostali pod kontrolu po tom, ako do väzenia vnikli vojaci, ktorí nenarazili na odpor, informovala agentúra AP.

S
Policajti a požiarnici sa usilujú uhasiť požiar vo väznici Tanjung Gusta počas väzenskej vzbury v Medane v indonézskej provincii Severná Sumatra 11. júla 2013.
Foto: TASR/AP
tovky policajtov zablokovali cesty spájajúce hlavné mesto provincie s provinciami Aceh a Jambi, pričom pátrali po 240 väzňoch na úteku.

Medzi piatimi obeťami boli dvaja väzenskí dozorcovia. Väznica, v ktorej nepokoje vypukli, má kapacitu 1054 osôb, v čase vzbury sa v nej však nachádzalo zhruba 2600 ľudí.