Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Turecko poslalo USA druhú žiadosť o zatknutie Gülena

Fethullah Gülen Foto: fethullah-gulen.org

Vláda v turecku spustila rozsiahle zásahy proti Gülenovmu hnutiu.

Ankara 2. augusta (TASR) - Turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag poslal dnes Spojeným štátom ďalší dokument, v ktorom žiada o zatknutie duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v dobrovoľnom exile v štáte Pensylvánia. Ankara ho obviňuje z navádzania na pokus o prevrat v Turecku z 15. júla.

Bozdag poslal "druhý písomný dokument" so žiadosťou o zatknutie Gülena, informovala štátna tlačová agentúra Anadolu. Minister uviedol, že v druhom liste sa nachádza vysvetlenie, prečo je zatknutie naliehavé.



Ankara požaduje vydanie Gülena v súvislosti s nevydareným pokusom o štátny prevrat, pri ktorom zahynulo približne 270 ľudí. Washington žiada dôkazy o účasti tohto islamského duchovného na pokuse o puč a tvrdí, že extradícia má svoj stanovený postup, informovala svetová agentúra AP.

Turecká vláda spustila rozsiahle zásahy proti Gülenovmu hnutiu, ktoré označuje za teroristickú organizáciu a ktoré má po celom svete vlastné školy, charitatívne organizácie a podniky. V Turecku bolo dočasne prepustených z práce takmer 70.000 ľudí pre podozrenie z napojenia na toto hnutie.

"Po našom prvom liste žiadali určité informácie - poskytli sme im odpovede na otázku, prečo je to naliehavé," povedal Bozdag novinárom v parlamente.

"Napísali sme im, že existujú závažne tvrdenia a vyhlásenia, podľa ktorých bol Fethullah Gülen do pokusu o prevrat zapojený. Práve preto musí byť naliehavo zatknutý. Napísali sme, že máme spravodajské informácie, podľa ktorých možno ujde do tretích krajín," uviedol Bozdag.

"Dúfam, že Spojené štáty sa rozhodnú v prospech Turecka, v súlade s demokraciou a právnym poriadkom, a vráti tohto vodcu teroristickej organizácie do Turecka," povedal minister. Zároveň upozornil, že ak Gülen odíde z USA do inej krajiny, bude to s plným vedomím amerických úradov. "Ak ujde, tak nad tým USA buď privreli oči, alebo to priamo schválili," dodal.


Indonézia zamietla tureckú žiadosť zatvoriť škôly spájané s Gülenom

Indonézia zamietla dnes žiadosť Turecka o zatvorenie deviatich škôl, ktoré sú podľa Ankary spojené s osobou Fethullaha Gülena. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie indonézskeho ministerstva zahraničných vecí.

Turecké veľvyslanectvo v Jakarte zverejnilo minulý týždeň zoznam deviatich škôl údajne napojených na Gülena. Tomu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pripisuje zodpovednosť za pokus o štátny prevrat v Turecku z 15. júla, pri ktorom podľa aktuálnych údajov AP zahynulo najmenej 265 ľudí.

"Pokiaľ ide o nás, napojenie týchto škôl na tureckú stranu sa skončilo v roku 2005. Všetky školy v Indonézii sa riadia indonézskymi pravidlami," uviedol hovorca indonézskeho ministerstva zahraničných vecí, pričom dodal, že nič nenasvedčuje tomu, že by uvedené inštitúcie porušovali indonézske zákony.

Turecké veľvyslanectvo podľa vlastného vyjadrenia na aktivity "Fethullahovej teroristickej organizácie" v Indonézii poukazuje už dávnejšie.

Gülen býval kedysi spojencom súčasného tureckého prezidenta a bývalého premiéra Erdogana, avšak neskôr sa stal odporcom a kritikom jeho politiky. V roku 1998 odišiel do Spojených štátov a väčšinu času trávi vo svojom vidieckom sídle v Pensylvánii, ale v Turecku má naďalej silný vplyv. Jeho hnutie Hizmet pokračuje v šírení Gülenových myšlienok umierneného islamu v rôznych sférach politického i spoločenského života.